Verdiløse menn
Torshovteatret
Utsolgt hele sesongen, ekstraforestillinger til høsten

Bilder: Se under

(SIDE2): Onsdag gikk teppet opp for Torshovteatrets mest utsolgte forestilling i historien. Christopher Nielsens musikal «Verdiløse menn» bygger over hans avdøde bror, Joachim «Jokke» Nielsens, låter og tekster, og er blitt omfattet med en enorm interesse. Det er ikke billetter å oppdrive før til ekstraforestillingene til høsten.

Sømløst håndverk
Mange har påpekt at Christopher gjennom sine tegnede historier og filmer og Joachim med sine låter er to sider av samme sak. Christopher Nielsen har i alle fall klart å flette historien om Knuger’n, Kleggen, Goggen og Smith sømløst sammen med Jokkes musikk. Hånd i hånd underbygger de hverandre, men først og fremst er dette Christopher Nielsens store teaterverk.

Verdenen til Kleggen og Goggen er et univers han har fullstendig kontroll på. Hans dialog er mettet med hylende humor, bitende observasjoner og samfunnskritikk. Under det hele ligger det såre i det å være en som ikke fikset livet, som er blitt stående og stampe i avhengigheten og som strever med ikke å bli oppfattet som en verdiløs mann – verken av seg selv eller oss andre.

Samtidskritikk
Nielsen har jobbet med sitt junkieunivers lenge, men «Verdiløse menn» er en fullt oppdatert forestilling som omfatter alt rollefigurenes tanker om østeuropeiske tiggere til nigerianske horer på Karl Johan (som for øvrig Knuger’n vil frakte til en hytte i Nordmarka for at han og de skal få drive «forretningsvirksomhet»).

Replikkene er så publikum knekker i stolene av latter. Vi hikster frydefullt av disse karenes livsanskuelser og konstaterer det Nielsen gjerne vil vise oss - at de ikke er så annerledes enn våre.

Det hele leveres med en elegant timing og ikke minst kroppsspråk fra skuespillerne Kim Sørensen, Gard B. Eidsvold, Finn Schau, Jan Sælid og Marte Engebrigtsen.

Imponerende levert
Kim Sørensen og Gard B. Eidsvolds samspill er spesielt godt og setter an tonen fra første stund når sistnevntes Kleggen ankommer Goggens (Jan Sælid) slitne stue, og erklærer at den grunner-glade Knuger’n (Kim Sørensen) er på «rett før mobil’n i fryseren»-stadiet.

Eidsvolds Kleggens lange monolog om det å bli far er imponerende levert, mens Sørensens paranoialåt er til å ta og føle på.

Jan Sælids Goggen er på mange vis katalysatoren og den som driver fortellingen fra A til B, nærmest på subtil måte – og Finn Schaus eldre og selvsentrerte, alkoholiserte pensjonist Smith starter i det små, men blomstrer til det store gjennom forestillingen. Marte Engebrigtsen, et nytt navn for mange, er den ødelagte Annie på rollerblades som overbeviser med sin helt egen logikk.

(Aner vi en liten «hommage» til Heather Grahams Rollergirl fra «Boogie Nights»?)

Anders T. Andersen, mannen bak «Berlinerpoplene», har skapt en tett regi som fungerer på en liten scene der scenebildet stort sett er stillestående.

Slet med lyden
Og så er dette selvfølgelig en rockemusikal. De tre gutta i Valentourettes er entusiastisk og engasjert musikalsk til stede.

Dessverre ble deler av premieren onsdag skjemmet av tidvis ubalansert lyd der skuespillernes ord druknet helt i musikken. Dette varierte under forestillingen og hadde antakeligvis mye med hvor man satt til enhver tid. Siden teksten på Joachim Nielsens låter i denne sammenhengen blir veldig viktige, kunne det være en idé å dempe bandet i enkelte partier.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!