Gå til sidens hovedinnhold

Derfor gjør alkohol deg tissetrengt

Få svaret på hvorfor du må tisse av alkohol og hvorfor du blir syk dagen derpå.

(SIDE2:) Noen ganger er det lett å forstå hvorfor kroppen gjør som den gjør. Faller du på isen, skjønner du hvorfor det gjør vondt. Og spiser du for mye ribbe, blir du neppe overrasket hvis du får litt vondt i magen.

Men andre kroppslige fenomener er mindre selvforklarende. Tidligere har vi blant annet skrevet om hvorfor magen rumler, hvorfor vi gjesper og hvorfor vi får dotter i ørene.

LES OGSÅ: Når kroppen irriterer deg

LES OGSÅ: Hvorfor rumler magen?

Bakrus
I disse julebordtider er det mange som våkner opp med hodepine og kvalme dagen derpå. Hvorfor blir vi dårlige etter å ha drukket alkohol?

Dersom du drikker mye alkohol over flere timer, vil du etter hvert kjenne deg mindre full, selv om du fortsatt er beruset. Dette er fordi kroppen venner seg til å ha alkohol i kroppen. Etter hvert vil imidlertid rusen avta. Nå vil hjernen ha problemer med å takle at alkoholen forsvinner, skriver Folkehelseinstituttet.

Det er også andre faktorer som kan påvirke din tilstand dagen etter et stort alkoholinntak. En grunn er at alkoholen gjør søvnen dårlig. Selv om det er vanlig å sovne fort etter at man har drukket, vil man likevel ikke være helt uthvilt. Dette kan gjøre deg uvel dagen etter, skriver Vinlegging.net.

En annen grunn er at alkohol er vanndrivende. Når du drikker alkohol må du oftere på toalettet enn vanlig, og væskebalansen i kroppen blir ujevn. Derfor er det lurt å drikke mye vann før festen, underveis og etter at du har sluttet å drikke alkohol. Da vil kroppen få i seg tilstrekkelig væske og slipper å bli uttørket, skriver NRK.

Vanndrivende alkohol
Når vi først er inne på å unngå uttørking ved alkoholinntak, dukker et annet spørsmål opp: Hvorfor må vi mer på toalettet når vi drikker alkohol?

ADH er et hormon som sørger for at nyrene tar vare på væske i stedet for å sende alt direkte til urinblæra, slik at du må på do. Ved alkoholinntak blir utskillelsen av ADH-hormonet redusert. Da får ikke nyrene lenger beskjed om å spare på væsken. Dermed får du behov for å urinere langt oftere enn ellers, ifølge Folkehelseinstituttet.

Visdomstenner
Det er ingen grunn til å ha visdomstenner. Er du heldig kommer visdomstennene opp uten problemer, men likevel får du ikke bruk for dem. Er du derimot en av de uheldige med problematiske visdomstenner, må du enten trekke dem eller operere dem ut.

Visdomstennene vokser fram innerst i munnen og er de siste tennene et menneske får. Grunnen til at de heter visdomstenner, er at man tidligere trodde at de var et bevis på at man var blitt gammel nok til å være vis, skriver Nettdoktor.no.

For noen hundre år siden hadde vi et helt annet kosthold enn vi har i dag. Dette var tøft for tennene, noe som medførte slitasje i munnen. Dermed ble det også bedre plass til nye tenner. I tillegg var man ikke opptatt av tannhygiene. Mange opplevde derfor at tennene råtnet bort. Da passet det fint med fire nye tenner i slutten av tenårene.

I dag spiser vi mer myk mat, vi pusser tennene med fluortannkrem og de fleste besøker tannlegen årlig. Tennene holder derfor lenger enn tidligere. Det er stort sett bare positivt at vi har sunnere tenner. De eneste som lider, er visdomstennene. Fordi resten av tennene er så sunne, er det ikke lenger plass til fire ekstra tenner, ifølge American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons. Omtrent halvparten av oss har ikke plass til visdomstennene.

Doble hjerteslag
Mange opplever at hjertet plutselig slår et ekstra slag eller «hopper over» et slag. Ifølge Lommelegen kalles doble hjerteslag for ekstrasystoler. Dette er verken farlig eller unormalt.

Hjertets jobb er å pumpe blod gjennom kroppen. Dette skjer ved at hjertekamrene fylles med blod, og gjennom rytmiske slag vil blodet pumpe det ut igjen. Normalt vil et menneskehjerte slå 50-80 ganger per minutt, skriver Legeforeningen.

Men noen ganger slår hjertet en ekstra gang mellom to vanlige slag. Når dette skjer, har ikke hjertekamrene blitt fylt opp med nok blod etter det forrige slaget ennå. Det er derfor lite blod å pumpe ut, og slaget kan være så svakt at du ikke merker det.

Etter det doble slaget, trenger hjertet en kort pause før det banker igjen. Nå vil hjertekamrene fylles av mer blod enn vanlig. Det neste slaget vil derfor føles kraftigere enn andre slag.

Fordi ekstraslaget ikke nødvendigvis merkes, kan det kjennes ut som om hjertet hopper over et slag. Men i virkeligheten er det altså et dobbeltslag.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken