(SIDE2:) Graviditet er en helt naturlig tilstand, men kvinnen går gjennom så mange forandringer at det fort kan bli slitsomt for både henne og de rundt henne. Men hvorfor skjer disse forandringene?

Her tar vi for oss noen ting som gravide kanskje lurer på:

Tretthet
Mange kvinner føler at de nærmest kan sove seg gjennom de ni månedene uten pause. Både mange timers søvn om natta og middagslurer er helt vanlig under graviditeten. Hvorfor blir gravide så trøtte?

Ifølge NettDoktor er det flere grunner til dette. En grunn er de hormonelle forandringene som skjer i kroppen. Det produseres langt mer hormoner enn kroppen er vant til. Skjoldbruskkjertelen, binyrene og morkaken produserer alle ekstra hormoner. I tillegg må man huske på at det skapes et liv inne i kvinnen. Det krever energi å gå gravid, og dette kan gjøre kvinnen trøtt.

En annen grunn til at man er mye trøtt, kan være at man har blodmangel. Dette oppstår som regel ved mangel på jern, B12-vitamin eller folinsyre. Ved blodmangel vil man fortere bli trøtt og sliten enn ellers, skriver NettDoktor.

Kvalme
Ekstra behov for søvn er som regel lett å takle. Verre er det med de mange gravide som rammes av svangerskapskvalme.

Som regel begynner kvalmen to til fire uker etter uteblitt menstruasjon og varer til uke 12-14, skriver Lommelegen. Over halvparten av alle gravide rammes av svangerskapskvalme - men ikke alle rammes like hardt.

Ifølge Pasienthåndboka er flere mulige forklaringer på svangerskapskvalme. En grunn kan være forandringene som skjer i samspillet mellom nervesystemet og hormonene. Man tror også at enkelte kvinner får allergiske reaksjoner på svangerskapshormonene, skriver Barnimagen. Undersøkelser har vist at kvinner med høyt nivå av svangerskapshormonet HCG oftere er kvalme enn de med lavt nivå. Andre grunner kan være psykisk stress, feilfunksjon av binyrer og hypofyse, økt nivå av stoffskiftehormon og ubalanse i kjønnshormonene.

LES OGSÅ: Morgenkvalme gir smarte barn

Økte lyster
Det er vanlig å få dilla på spesifikke matvarer under graviditeten. Noen er heldige og har lyst på ting de liker, som is, melon eller tomater. Andre får lyst på de merkeligste ting, som viskelær, asfaltlukt og kritt. Lystene kan også gå motsatt vei. Plutselig blir man dårlig bare man kjenner lukten av kaffe, og tanken på salami, fisk og sjokolade er kvalmende.

Ekspertene er usikre på årsaken til dette, ifølge BabyVerden. Mange tror at hormonene spiller inn - selv om det er usikkert hvilke hormoner det er snakk om. Noen mener at vi får ekstra lyst på mat som inneholder stoffer vi mangler i kroppen, mens vi mister lysten på stoffer vi har overskudd av. For eksempel kan du miste lysten på fete produkter, mens du får veldig lyst på mat som inneholder jern. Enkelte tror også disse lystene kun er innbilte og mistenker kvinner for å bruke graviditeten som unnskyldning for å spise det de har lyst på.

At lystene er ren innbilning vil nok mange gravide argumentere mot. Og noen har et sterkere kort enn andre: De som rammes av pica. Disse gravide får lyst på ting som ikke egentlig er mat, som nevnt ovenfor. Man tror disse lystene oppstår på grunn av jernmangel, men dette er ikke bekreftet.

Soling
Sommervarmen lar vente på seg, men forhåpentligvis kommer snart sola tilbake. Er det greit å sole seg mens man er gravid?

Først må det nevnes at soling generelt ikke er anbefalt i for store mengder. For mye sol kan være skadelig, både for gravide og ikke-gravide.

Når det er sagt, trenger ikke gravide holde seg i skyggen hele sommeren. Men det er noen nye ting man må være bevisst på.

På grunn av hormonforandringene i kroppen, opplever mange gravide å få pigmentflekker når de soler seg. Dette er ikke farlig, men ikke alle har lyst på mørke flekker i ansiktet. Man bør derfor bruke høy solfaktor, skriver BabyVerden.

Hvordan oppstår pigmentflekker? Les mer: Hva skjer egentlig her?

Som alltid ved soling er det viktig å drikke mye, så du ikke blir dehydrert eller overopphetet. Risikoen for dette er ekstra stor under graviditeten.

Tidligere Verdt å vite-saker:
Når kroppen irriterer deg
Hvorfor rumler magen?
Derfor gjør alkohol deg tissetrengt
Hvorfor gjør dette så vondt?
Hva er sunnest?
Derfor er det j... godt å banne
Kan du sove ekstra mye i ferien?
Hva skjer egentlig her?
Hvorfor skjer dette?
Derfor får menn ereksjon