(SIDE2:) I en perfekt verden er et svangerskap 40 uker med ren idyll hvor man koser seg med den voksende magen. Men virkeligheten er ikke perfekt, og mange sliter med plager under graviditeten.

Les mer: Derfor får du lyst på kritt

De fleste kjenner til de verste plagene, som kvalme, bekkenløsning, hemoroider og strekkmerker. Heldigvis er det mange gravide som slipper unna disse plagene. Men det betyr ikke at svangerskapet bare er behagelig.

Det finnes nemlig mange småplager som hver for seg ikke er så ille, men som kan bli plagsomme når det blir mange av dem - til tross for at man kan glede seg over det lille nurket som er på vei.

Les alle Verdt å vite-sakene.

Her er noen vanlige småplager som er vanlige i graviditeten:

Stive fingre og tær
Mange gravide opplever at fingre og tær blir stive og ømme, spesielt om morgenen. Dette kommer som regel av at vann i kroppen presser på nervene.

Tungt å puste
Det kan føles som om kondisjonen er helt ute av kontroll, og enkelte orker ikke engang gå opp en trapp uten å ta pauser. Mange blir også kortpustede når de sitter stille. Grunnen er at livmoren vokser og presser på lungene. Da blir det tyngre å puste. I tillegg har gravide høyere oksygenbehov, fordi både fosteret, morkaken og livmoren trenger oksygen. Dessuten må hjertet jobbe hardere under graviditeten.

Tett nese
Under svangerskapet økes blodtilførselen til neseslimhinnene, og dette kan skape tett nese.

Få sovestillinger
Av naturlige årsaker er det vanskelig å ligge på magen et stykke ut i svangerskapet. Fra 20. svangerskapsuke er det heller ikke anbefalt å ligge på ryggen. Dette skyldes av livmoren kan presse mot blodåren som går mellom hjertet og beina. Blodtrykket vil da synke, og den gravide blir svimmel. Blir hun liggende for lenge på ryggen, kan hun i verste fall besvime. Derfor bør gravide de siste månedene bare ligge på siden.

Halsbrann
På grunn av hormonforandringer, sliter mange med halsbrann når de er gravide. Dette kan skje både tidlig og sent i svangerskapet. Tidlig i svangerskapet oppstår det fordi lukkemuskelen i magesekken blir slapp, mens sent i svangerskapet er det fordi livmoren presser mot magesekken.

Les mer om halsbrann: Ikke gjør dette for ofte

Tissetrengt
Gravide opplever store hormonforandringer, og en av konsekvensene er at man oftere må tømme blæra. Etter et par måneder vil dessuten livmoren presse på urinblæra, noe som også fører til hyppigere toalettbesøk. Og jo større fosteret blir, jo større press blir det på blæra.

Svangerskapskløe
Igjen er det hormonforandringer som har skylda for plagen, men også strammere hud på magen og tørr hud kan være årsaken til at enkelte gravide opplever sterk kløe. Mange får utslett på magen og sliter med å sove på grunn av kløen, mens andre opplever en mildere form for kløe. Som regel er svangerskapskløe helt ufarlig, men i noen tilfeller kan det være farlig for fosteret dersom det oppstår sent i graviditeten. Dette er fordi kløen kan skyldes unaturlige verdier i lever og gallesyre. Gravide med svangerskapskløe oppfordres derfor til å fortelle det til legen, så det kan vurderes om man bør ta blodprøve.

Urolige bein
Gravide er spesielt utsatte for rastløse bein, noe som kan oppleves som svært slitsomt. Den kilende og kriblende følelsen i beina oppstår oftest hos gravide som har lavt nivå av jern i blodet i begynnelsen av svangerskapet. Tilstanden vil da oppstå i tredje trimester av graviditeten. Man kan også få rastløse bein hvis man har folatmangel i kroppen.

Kilder: Lommelegen, Pasienthåndboka, Babyverden.no, Barnemix.no, Apotek1.no, NRK.no