(SIDE2:) I Verdt å vite-spalten tar vi for oss spørsmål om kropp og helse som du kanskje ikke engang visste at du lurte på.

Les alle Verdt å vite-artiklene.

Hvordan fungerer egentlig kroppen? Og hvorfor gjør vi som vi gjør? Her er noen svar.

Hvorfor får man fett hår?
Grunnen til at man får fett hår, er i stor grad den samme som grunnen til at man får kviser. I huden finnes det talgkjertler som utskiller det oljelignende stoffet sebum. Oppgaven til sebum er å sørge for at huden blir myk og håret blir blankt.

Håret blir fett når det produseres for mye sebum i hodeskallen. Dette skjer ofte i puberteten, men også voksne kan oppleve for stor produksjon av det fete stoffet.

Det er mange grunner til at kroppen produserer for mye sebum. Hormoner er en av de vanligste grunnene. Det er derfor tenåringer, gravide og ammende ofte får økt produksjon. En grunn til at voksne opplever økt produksjon, kan være at de vasker håret for ofte. De vil da overstimulere talgkjertlene. Da vil kjertlene slippe ut mer sebum, slik at håret blir fett, skriver YourHairGuide.com. I verste fall vil de gå inn i en ond sirkel, hvor det å vaske håret i seg selv gjør at håret blir fetere.

Hvorfor rører vi på armene når vi går?
I en episode av «Seinfeld» blir karakterene satt ut av en kvinne på Elaines kontor som går uten å bevege på armene. For faktum er at så å si alle har en form for bevegelse på armene når de beveger seg.

Ifølge DinSide Helse er grunnen til at vi beveger på armene, at det er energibesparende. Det er en undersøkelse publisert i Royal Society Journal Biological Science som viser dette.

Forskerne lot en gruppe mennesker få armene bundet til kroppen, slik at de ikke fikk rørt på dem mens de gikk. En annen gruppe fikk bruke armene som vanlig. Gruppen med armene fastbundet brukte 12 prosent mer energi på å gå som de andre.

- Det er ganske mye energi, omtrent det samme som å gå 20 prosent fortere eller å bære en 10 kilo tung ryggsekk, sier forskningsleder Steven Collins ifølge TheIndian.com.

Undersøkelsen viser også at armbevegelsen er naturlig, og at det derfor er lettere å la armene være i bevegelse mens man går enn å holde dem stille.

Hvorfor får man halsbrann?
Halsbrann kan være veldig irriterende, og mange er svært plaget av dette. Mellom spiserøret og magesekken, har alle en lukkemuskel som skal sørge for at maten holder seg i magen. Men noen personer opplever at lukkemuskelen er slapp og ikke klarer å holde all maten tilbake.

Da vil magesyre noen ganger komme tilbake til spiserøret. Dette kan kjennes ved at det svir i mellomgulvet, bak brystbeinet eller i halsen. Noen ganger presses magesyren helt opp i svelget, noe som kalles sure oppstøt, skriver NettDoktor.no.

Hvorfor nyser vi?
Nys har blitt sammenlignet med både døden og orgasmer, og i disse svineinfluensa-tider er mange ekstra oppmerksomme når de hører et nys i nærheten.

Et nys oppstår når nesen blir irritert av for eksempel støv, hårspray, røyk, parfyme, pollen og lignende. Når nesen blir irritert, sendes det ut et signal fra nervefibrene i nesegangen om at noe uvelkommen har kommet inn i nesa, skriver MSNBC.

Kroppen reagerer raskt på signalet. Først må du trekke inn luft i nesa, deretter lukker du øynene og stemmebåndene lukkes. Så åpnes stemmebåndene igjen, og da kommer nyset. Forhåpentligvis flyr det irriterende objektet ut av nesa under nyset.

Mellom 18 og 35 prosent av verdens befolkning har også en såkalt fotisk refleks, som gjør at de nyser hvis de ser på sola eller annet sterkt lys. Forskere er ikke sikre på hva som er grunnen til dette.