Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor rumler magen?

Kroppen gjør de merkeligste ting. Her er forklaringer på noen rare fenomener.

(SIDE2:) Kroppen er en merkelig sak som ofte lever sitt eget liv. Men hvorfor gjør den som den gjør?

Nylig skrev vi om ishjerne, sovende kroppsdeler, hikke, dotter i ørene, leamus og munnskåld.

Her har vi samlet forklaringer på fire andre fenomener:

Gjesping
Man vet faktisk ikke sikkert hvorfor vi gjesper. Men faktum er at alle gjesper. Dyr, fisk, fugler og mennesker. Allerede etter 15 uker i mors mage, vil et foster gjespe, skriver Forskning.no.

Det antas at gjesping oppstår fordi vi trenger oksygen til hjernen, blant annet for å friske den opp når vi er trøtte. Dersom det er for lite oksygen i rommet du befinner deg ut, kan du av samme grunn få behov for å gjespe.

  • Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Mange opplever å gjespe når de kjeder seg. Grunnen til dette kan være at når du kjeder deg, vier du ikke all oppmerksomheten din til det du bør fokusere på. Hjernen må da jobbe mer for å følge med, og trenger derfor mer oksygen.

En annen forklaring på gjesping, er at hjernen forbereder seg på forandring. Forskning har vist at vi ofte gjør noe annet i løpet av et kvarter etter å ha gjespet. Det er vanlig å gjespe før nye situasjoner hvor det er viktig å holde seg våken, for eksempel før et møte. Gjesping kan også forekomme fordi kroppen jobber med å holde deg våken.

Et faktum man vet om gjesping, er at det er smittsomt. Grunnen til dette kan være at vi via gjesping viser de rundt oss at det er på tide å gjøre noe annet. De andre samtykker ved å gjespe. Dette er selvsagt biologiske årsaker og gjøres ikke bevisst.

Hvite flekker på neglene
Pene negler er viktig for mange, men innimellom dukker det opp irriterende hvite flekker på neglene. Hvor kommer de fra?

Som regel dukker flekkene opp hvis du slår fingertuppen på det punktet hvor neglecellene formes. På samme måte som du får sår eller merker på huden, kommer det hvite flekker på neglen. Flekken vil følge med neglen når den vokser, og forsvinner derfor når neglen har blitt lang nok.

Plages du av mye flekker på neglene uten å ha slått deg, kan det være fordi du mangler sink i kroppen, skriver Yahoo.

Røre på ørene

Hvorfor er det sånn at noen kan vifte på ørene, mens andre ikke får dem til å bevege på seg uansett hvor hardt de prøver?

Alle mennesker har øremuskler. Disse er omtrent ikke utviklet, og hos de fleste fungerer ikke musklene i det hele tatt. Dette er muskler som har mistet sin betydning gjennom evolusjonen, ifølge Wikipedia. Det er tross alt ingen grunn til at mennesker skal kunne bevege på ørene.

Utviklingen til disse musklene varierer imidlertid blant menneskene. Hos noen mennesker er musklene mer utviklet, og de kan derfor røre på ørene. Det skal visstnok være mulig for noen å trene opp øremusklene, slik at også de kan vifte med ørene.

Rumling i magen
En rumlende mage kan være irriterende, spesielt hvis du sitter i et stille lokale. Men det er lite å gjøre med det.

Den rumlingen som gir høyest lyd, er rumlingen som oppstår når du er sulten. Rumling kan også komme av luft i magen. Blant annet oppstår ofte rumling hvis du ofte tygger tyggegummi eller svelger luft, for eksempel ved bruk av sugerør. Å drikke på tom mage kan også gi rumling i magen, skriver Lommelegen.

Rumling oppstår ved muskelaktivitet i magen og tynntarmen. Når mat, væske og luft presses gjennom magetarmkanalen, vil de små musklene i kanalen oppleve sammentrekninger som skaper en rumlende lyd, ifølge Sciam.com.

Sammentrekninger vil også forekomme når magen og tarmen har vært tom for mat i omtrent to timer. Grunnen til det er at mottakere i mageveggen oppfatter fraværet av mat, noe som skaper sammentrekninger i magen og tarmen. Disse sammentrekningene frigjør alle matrester og bakterier i magen og sørger for at det ikke samler seg på ett punkt. Sammentrekningene er vibrerende, og derfor kommer en rumlende lyd.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken