Gå til sidens hovedinnhold

Vet ikke hvor mange som blir rammet

Nortura skal spare milliarder og iverksetter drastiske tiltak. Inntil 2.000 kan miste jobben.

Nortura, som ble etablert ved slutten av 2006 etter en fusjon mellom Gilde og Prior, har gått på en økonomisk storsmell.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Selskapet må nå spare penger og skal kutte kostnadene. Nå spekuleres det i enkelte medier at 2.000 i egg- og kjøttprodusenten vil få sparken. Nina Sundqvist i Nortura synes det var et høyt tall.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ser på alt og alle
- Vi har sagt at det blir noen som må gå. Om det blir 1.000, 1.500 eller 2.000 det vet vi ikke enda, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura til NA24.

Likevel er det klart at det kommer oppsigelser i Nortura.

- Vi vet ikke hvem eller hva, men vi går gjennom alt og alle. Vi tror vi har mer info i slutten av juni ellers blir det i september. Vi har dårlig tid, men vil gjennomføre dette ryddig og ordentlig og i henhold til hovedavtalen, sier Sundqvist til NA24.

Etter en omsetning de fire første månedene på 4,7 milliarder kroner fikk Nortura SA et negativt resultat før skatt på minus 244 millioner kroner. Nå iverksettes omfattende endringstiltak for å bedre lønnsomheten med 2,5 milliarder kroner.

Resultatet hittil i år er 60 millioner kroner svakere enn tilsvarende periode i fjor. 2008 gav et årsresultat på 15 millioner kroner.

Alvorlig situasjon
- Situasjonen er alvorlig og tallene viser tydelig behovet for å gjøre omfattende grep. Vi forserer planene og gjennomføre omfattende endringstiltak for å bedre lønnsomheten de neste årene med 2,5 milliarder kroner. I gjennomsnitt skal vi kutte 25-30 prosent av kostnadene. Det betyr færre medarbeidere, færre fabrikker, færre produkter og lavere råvarepris, sier en alvorspreget konsernsjef Geir Olav Opheim.

Norges største egg - og kjøttkonsern oppgir to hovedårsaker til den elendige utviklingen:

- Råvareprisen på kjøtt har økt uten at dette er kompensert i sluttmarkedet.

- Inntektene og produksjonsvolumet er lavere fordi forbrukerne er mer prisfokusert og handler mer i lavpriskjeder. Dette forsterkes ved at forbrukerne samtidig kjøper butikkenes egne billigmerker på bekostning av etablerte merkevarer som Gilde og Prior.

Skal spare 30 prosent
Hele 30 prosent skal spares og Nortura skal gå gjennom hele verdikjeden. Dette skyldes at de ikke har klart å øke prisen i sluttmarkedet i takt med økte råvarepriser.

- Vi skal kutte våre egne kostnader for å tilpasse inntektene våre. Vi ser på hele verdikjeden vår. Vi har ikke tenkt å sitte stille og rolig og se på at vi mister markedsandeler i sluttmarkedet, sier Sundqvist.

Ber ansatte om penger
Selskapet er også i brudd med lånebestemmelsene i låneavtalene. Egenkapitalen er blitt redusert til 2,23 milliarder kroner fra 2,41 milliarder kroner og egenkapitalandelen er på 29,3 prosent. Det er lavere enn betingelsene (covenants) med bankene, men selskapet opplyser at de har en god dialog med aktuelle banker. Nå har de planlagt tiltak som skal iverksettes.

Dette gjøres ved at Nortura vil gjennomføre en rettet emisjon av ansvarlig obligasjonslån på 300 millioner kroner. Emisjonen av obligasjonslånet vil bli rettet mot eierne og de ansatte. Løpetiden er på ti år, og allerede har de startet tilretteleggingen av lånet. De venter at emisjonen vil gjennomføres innen midten av oktober.

- Dette vil styrke soliditeten i selskapet, i en omstillingsperiode med økt kapitalbehov som følge av nyinvesteringer og temporært høy arbeidskapital, skriver selskapet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken