Mens herjingene til tsunamien og jordskjelvet i Japan kommer mer og mer fram, og en akutt atomfare er overhengende, har VG-kommentator Eirik Mosveen og Dagbladet-kommentator Marie Simonesen kastet seg ut i en «twitter-krig» om avisenes forsider.

Det som har fått Mosveen & Co til å gå av hengslene er en leder fra sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land. Han skriver dette om VGs og Dagbladets forsidevalg på mandag denne uken:

- Når billig frukt og grønt løftes fram på forsiden fremfor katastrofen i Japan, må det nødvendigvis gå ut over det redaksjonelle omdømmet til aviser som VG og Dagbladet, skriver han.

- Norske medier har hatt en fyldig og god dekning under svært vanskelige forhold. Særlig er det grunn til å berømme NRK og TV 2. Tabloidavisene har også fulgt godt opp. Både Dagbladet og VG har egne folk i Japan, men det skjærer i øynene når man ser førstesidene i mandagsutgavene, skriver Simonnes.

Les lederen her:

I strupen på mediekommentator
Simonnes fikk støtte for sitt syn av Stavanger Aftenblads mediekommentator, Sven Egil Omdal.

Det var twitter-responsen fra Mosveen som deretter startet tabloidenes sandkassekrig.

«Spalten din er overfladisk, upresis, kunnskapsløs, fordummende, selvnytende og pompøs hver uke. Du er helt sikkert enig i det selv», skrev Mosveen på Twitter.

«Likevel fortsetter du å lese den? Sett en stopper for selvplageriet, du har åpenbart ikke godt av det», svarte så Omdal.

Mosveen var imidlertid ikke ferdig.

«Jeg leser dårligere spalter enn din også. Men ingen like selvopphøyde. Det har jeg aldri funnet.» Se hans twitter her:

Bra dekning av Bjarne Håkons sønn
Mosveen og Simonsen forsvarer dekningen tabloidene har hatt om Japan, til tross for forsidevalget. Det fikk Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum til å fyre av gårde en syrlig twittermelding.

«Kritikerne må innrømme at uten VG og DB ville vi aldri fått så fyldig dekning av Bjarne Håkon Hanssens sønn», skriver han.

Overfor Kampanje utdyper sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land sin kritikk av avisene:

- Mange sier at VG og Dagbladet må få lov til å holde på som de vil, men det er ikke så enkelt fordi vi andre blir dratt med i dragsuget på grunn av de fordummende salgsplakatene på førstesiden. Jeg tenker at bransjen må stå opp og fortelle at vi er opptatt av det vesentlige som skjer, enten det er i Norge eller resten av verden. Muligens er det vesentlig for noen at appelsiner blir én krone billigere kiloen, men jeg greier ikke å skjønne at det er en sak som skal dominere førstesiden til det som hittil har vært landets største avis, sier Simonnes til Kampanje.

Også Omdal har kommentert twitter-krigen:

- Jeg ble ikke det minste opprørt over forsidevalget deres i går, men jeg mener at argumentet om at de må velge det som selger, er for grunt. De viser ofte at de veier dette hensynet mot vesentlighet, og velger vesentlighet. Det var en frisk og saklig debatt, helt til Mosveen bestemte seg for å delta. Men jeg har ikke noe behov for å karakterisere hans deltakelse, det var det nok av andre som gjorde, sier Omdal til Kampanje.

- Svelle kommer best ut
Det som nå har blitt hengende igjen som siste ord i debatten, er følgende twitter-melding fra tidligere nyhetsredaktør i VG og nåværende informasjonsrådgiver i PR-byrået First House, Hans-Christian Vadseth:

«Følger kjeftingen mellom @svelle, @EirikMosveen og @mariesimonsen. For oss som er glad i tabloidene, er det ille at Svelle kommer best ut»