Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er i ferd med å bli sunnere

Nordmenns kostholdsvaner skal under lupen – og ekspertene mener nordmenn har blitt sunnere.

(NTB): Pizza, pølser og brus står fortsatt på middagsbordet i norske hjem – men ikke like ofte som før. Kostholdet er i ferd med å bli sunnere, tror ekspertene.

– Vi tror og håper i hvert fall det. Det viktigste er å få nordmenn til å spise mer frukt og grønnsaker, sier professor Lene Frost Andersen ved Universitetet i Oslo.

Neste år skal hun se nordmenn i kortene når det gjelder kosthold. Det skal gjennomføres en stor undersøkelse av nordmenns spisevaner og sammenhengen mellom kosthold og helse i Norge.

Det har vært gjennomført to tilsvarende undersøkelser tidligere, i 1993/94 og i 1997.

Fett og sukker
Begge disse undersøkelsene har vist at det er for mye fett og sukker i kosten, og for lite frukt og grønnsaker.

– Det blir spennende å se eventuelle endringer og sammenligne med de undersøkelsene som har vært foretatt. De to forrige var mer rettet mot spedbarn og ungdom, men denne gangen er det måltidene hos den voksne del av befolkningen som står for tur, sier Frost Andersen.

Når den tredje undersøkelsen gjennomføres, håper forskerne å kunne se forandringer i kostholdet de siste årene. 5.000 personer i Norge mellom 18 og 70 år trekkes tilfeldig ut til å delta i undersøkelsen, som er et samarbeid mellom Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo.

Måltidsmønster
Undersøkelsen vil avsløre hvor mye den gjennomsnittlige familien bruker av hurtigmat i hverdagen. I tillegg skal det også rettes søkelys mot sukkerholdige drikker.

– Det vi så av en undersøkelse i 2000/2001 var at sukkerinntaket hos ungdom var vanvittig høyt, sier Frost Andersen. UiO-professoren mener det kan ha skjedd noe på den fronten.

– Vi ser i hvert fall at det er stort salg av vann i butikkene, og at det kan tyde på mindre inntak av sukkerholdige drikker, sier hun til NTB.

Kommentarer til denne saken