Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er ruset på gratis penger

Analysesjef mener det er et griseproblem.

Oslo Børs hovedindeks og flere andre børser verden over er sendt til tidenes høyeste nivåer. Torsdag passerte sågar verdens mest kjente indeks, Dow Jones, 16.000 poeng for første gang.

- Finansmarkedet er ruset på gratis penger og stadig oppbygging av gjeld i verdensøkonomien, skriver Lars Mikkelsen i Norcap sin nyeste markedsrapport.

- Griseproblemet oppstår
Entusiasmen, gleden og følelsen av oppnåelse preger aksjemarkedet om dagen. Sparing i form av aksjer fremstår som en lønnsom måte å spare på for nordmenn igjen.

Prisene stiger og Mikkelsen mener dette er fordi man ser på situasjonen her og nå, ikke hvordan det vil se ut i fremtiden.

- Når prisene stiger (uten tilsvarende økning i fremtidig kontantstrøm), flyttes avkastning fra fremtiden, og det skapes en lykkefølelse hos det investerende publikum. Og siden mennesker alltid fremskriver dagens forhold gir økte priser paradoksalt nok også økt tillit til at avkastningen vil fortsette videre, skriver Mikkelsen.

Dette kaller han for et griseproblem.

- Dermed oppstår kalkunproblemet, eller i norsk drakt: griseproblemet. Hver gang grisen blir foret av bonden, blir grisen stadig sikrere på at bonden vil den vel, men bonden har som regel helt andre intensjoner, skriver Mikkelsen.

- Vi er like griser og kalkuner
Man kan ta for et eksempel der noen tilbyr deg en pakke med høyt prisende aksjer og forklarer hvor herlig det føles når kursene stiger og at alle andre også investerer i slike pakker, skal det mye viljestyrke til for å si nei.

- Kalkuner, griser og mennesker er i så måte like, hver gang man observerer forsvinner litt av den naturlige skepsisen. Skepsisen er et medfødt overlevelsesinstinkt, og de som gir slipp på den overlever sjelden julefeiringen, skriver Mikkelsen.

Nå hiver nordmenn seg på festen.

- Kalkun-fenomenet er nå i full sving i aksjemarkedet. Mange føler seg beroliget av at markedet endelig leverer avkastning igjen, og inviterer seg selv til festen som er i full gang, skriver Mikkelsen.

Mikkelsen mener prisene har steget mye, og han anbefaler ikke å investere i aksjer akkurat nå, da han tror risikorenten vil øke i fremtiden og at aksjer vil lide av dette. I tillegg anbefaler han undervekt på kredittrisiko, og anbefaler heller en størst mulig grad av flytende eller kort rentebinding.

Kommentarer til denne saken