Gå til sidens hovedinnhold

Vi hamstret aksjer under børsuroen

Børsene stupte i juli og august. Likevel kjøpte vi mer aksjefond enn vi solgte for første gang i år. Burde vi gjort det?

I årets sju første måneder valgte norske personkunder å selge flere aksjefondsandeler enn vi kjøpte. Så kom en kraftig nedtur på børsen. Da begynte vi å hamstre aksjefond igjen, og i august nettotegnet vi andeler for 233 millioner kroner.

Dette er stikk i strid med myten om nordmenn som ikke skjønner aksjefond.

- Det store flertallet av fondssparere har alltid sittet i ro. Men det har vært et fokus på hva mindretallet av norske fondskunder har gjort ved tidligere fall. Dette har skapt en myte om nordmenn som selger og kjøper aksjefond på feil tidspunkt, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening til Nettavisen.

«Nå forstår nordmenn bruksanvisningen på aksjefond.»

Lasse Ruud

Fortjener ros
Han tror det at vi nå ser en nettotegning ved et børsfall kommer som følge av en gradvis kunnskapsoppbygging, og synes norske fondssparere fortjener ros.

- Nå forstår de bruksanvisningen på denne spareformen. Nøkkelen er langsiktighet, mener Ruud.

Vanskelig å time
Han får støtte av Pengeforlagets ekspert på privatøkonomi Rune Pedersen.

- Skal du først spare langsiktig nytter det ikke å prøve å time markedet. Da risikerer du å gå glipp av oppturene og ikke klare å selge deg ut før nedturene. Selv dedikerte finansanalytikere bommer ofte, sier han til Nettavisen.

Fra 19. juli til 16. august falt Hovedindeksen på Oslo Børs med 16 prosent og var dermed tilbake til nivået ved årsskiftet. Ved utgangen av august hadde Oslo Børs igjen steget med 7,5 prosent fra bunnen. Aksjemarkedene i mange land opplevde merkbare kursfall i samme periode.

Svenskene solgte
Hvis vi ser alle kundegrupper under ett ble det nettotegnet for 2,2 milliarder kroner i aksjefond forvaltet av norske fondsforvaltningsselskap. I det svenske fondsmarkedet ble det derimot netto innløst aksjefond for 15,6 milliarder svenske kroner i samme periode. I Sverige har de ikke egen statistikk for personkunder.

- Svenskene har lengre tradisjon for å spare i aksjefond, og det har vært hevdet at svenskene opptrer mer langsiktig enn oss. Det er derfor morsomt å registrere at vi viste oss som de kaldeste fiskene i dammen under børsuroen i juli/august, synes Ruud.

Han forteller at norske personkunder ikke innløste flere aksjefondsandeler enn normalt i august, men at de isteden tegnet for et noe større beløp enn normalt.

1,4 millioner nordmenn har nå plassert over 90 milliarder kroner i aksjefond.

Les flere artikler om privatøkonomi her.

Har du penger plassert i aksjefond? Når pleier du å kjøpe? Kommenter under.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser

Kommentarer til denne saken