Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har en boligboble, men får ikke smell

- Tallene som kommer nå blir viktige, mener sjefanalytiker.

KARL JOHAN (NA24): - Det er mange boliger på markedet nå som ikke er solgt som må prises ned, så jeg tror generelt at vi får lavere boligpriser fremover. Å se hva som har skjedd med prisene i januar blir viktig. Normalt går prisene oppover denne måneden, så det kan bli en prisvekst, men det blir mer moderat enn det man er vant til, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea, da Nettavisen NA24 møter han under et frokostseminar i Norges Handelsstandsforening.

Økonomen har akkurat lagt fram sine tanker rundt, blant annet, hvordan han ser for seg at boligprisutviklingen blir fremover og det er, ikke overraskende, ikke et spesielt rosenrødt bilde han tegner.

- Generelt for året så tror jeg prisene skal videre ned, understreker Bruce, som mener at det til en viss grad er blitt blåst opp en boligboble i Norge.

- Jeg tror boligprisene de siste årene er blitt drevet opp av urealistiske høye forventninger om fremtidig boligprisvekst, så til en viss grad så har vi en boligboble i Norge. Men på den positive siden så ser det ut til at vi kan få en korreksjon av den uten at det blir et smell, som vi kanskje hadde fått om vi hadde vært inne i en krisepreget situasjon med høye renter eller høy arbeidsledighet.

- Venter ikke noe kollaps
Mens mange synsere er av den oppfatningen at boligmarkedet viser tegn til bedring og at prisutviklingen nå har nådd bunnen, mener altså Bruce, det motsatte.

- Hva er årsaken til de sprikende boligprisprognosene?

- Boligprisene blir bestemt av hva folk vil betale, og det er veldig vanskelig å vite hva folk er villig til å betale og hvordan forventningene er i markedet. De aller fleste tror nok at boligprisnedgangen blir veldig moderat, fordi de grunnleggende forholdene, som lav rente, bra vekst i antall jobber, grei vekst i inntektene, sier Bruce, som medgir at Nordea er av den oppfatningen at korreksjonen i boligmarkedet blir kraftigere enn de fleste andre mener.

- Men vi venter heller ikke noe kollaps. Noen har snakket om at når boligboblen sprekker så kan vi få 40 prosent boligprisfall, vi har ikke noe sånt inn i prognosene våre. Jeg tror at når prisen har falt en del så vil kjøperen komme tilbake, det vil bidra til at nedgangen bremses.

- Det er mye usikkerhet
Tidligere denne måneden skrev Nettavisen NA24 om Lars H. Mikelsens, som er analysesjef i Norcap, prognoser for boligprisutviklingen.

Han mente at usikkerheten boligkjøperne nå opplever gjør at mange vil avvente boligkjøp, noe som vil virke forsterkende på nedgangen i markedet.

Bruce støtter tankegangen.

- Forventninger har stor effekt og jeg tror vi har vært i et marked hvor forventninger at boligprisene må opp og eiendommer kan aldri falle fordi det har vært en utbredt oppfatning og det har ført til at prisene har gått kraftig oppover. Nå er forventningene delt, det er mye mer usikkert hva som vil skje med prisene og da blir folk mye mer forsiktig, sier han.

- Skal du kjøpe og selge egen bolig så vet du ikke hva du får for den og det gjør at du vil være mye mer forsiktig. For et år siden tenkte du, den har jeg en prisantydning og kanskje får jeg litt bedre pris, nå er man usikker på det, fortsetter han.

- Mange kvier seg
Sjefanalytikeren mener det er de nye boligprosjektene som vil rammes hardest av den fallende prisutviklingen.

- Der du må binder deg opp til å kjøpe boligen nå og flytter inn om to år og skal selge da og da tror jeg mange kvier seg for de vet ikke hva de vil få. Kanskje tenker man på å selge nå og leie i mellomperioden, men det er mye styr og krevende, så jeg tror folk vil bli særlig tilbakeholdne på nye prosjekter.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta

Kommentarer til denne saken