Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har ikke store forventninger til Erna og Siv

Vi tømmer lommeboken som aldri før i Sverige. Nå blir det enda billigere.

Harryklubben forteller om et konsept hvor man kan bestille billigvarer på nett og hente dem i Sverige. Varene blir kjørt fra Tyskland til en butikk, som du selv velger.

- Ved å bruke denne tjenesten kan man betale halve prisen av de vanlige prisene i Sverige. Det er så enkelt at det er nesten umulig, sier Hampus Söderström, leder for Harryklubben, til Nettavisen NA24.

Kraftig vekst i grensehandel
For Virke er ikke dette et nytt fenomen.

- Dette er for så vidt ikke en ny sak for oss, i og med at det er så mange forbrukere i Norge som er interessert i å handle i Sverige. I utgangspunktet så er ikke dette en vendende epoke. Det er en trend at nordmenn handler i Sverige. Andel forbrukere som handler i utlandet øker stadig, sier Thomas Angell, direktør for handel i Virke, til Nettavisen NA24.

Grovt sett la nordmenn igjen 40 milliarder kroner i utlandet i 2012, ifølge Angell. På de siste årene har vi hatt en vekst på 178 prosent. En svært kraftig vekst. Det er så mye at det utgjør bortimot 10 prosent i forhold til hva man legger igjen i butikkene i Norge.

Han tror flere vil handle billig i Sverige på grunn av det nye tilbudet som Harryklubben forteller om.

- Når det kommer slike tilbudet som dette er det stadig flere som får øynene opp for å handle i Sverige. Enten ved å dra dit selv eller som å gjøre slik som dette konseptet, sier Angell.

Virke er ikke særlig glade i grensehandel.

- Det vi misliker ved denne utenlandshandlingen er at den er kjennetegnet av disse lokkevarene. Billig alkohol, tobakk og kjøtt. I disse tre gruppene er prisforskjellene store. Her strides også norsk politikk, sier Angell.

- Trenger en reduksjon
- Jeg må si at vi ikke har store forventninger til hva Erna og Siv vil gjøre, men vi håper på at ikke alkohol- og tobakksavgiftene øker mer. Vi håper de holder seg stabilt på dagens nivå. I Sverige har de snakket om å sette ned alkoholavgiftene, det vil føre til et større gap fra Norge. Vi har også et håp om at de vil gjøre som under Bondevik-regjeringen.

I 2002 og 2003 satte man ned brennevinsavgiftene. Dette første til at grensehandelen sak betraktelig. Vinmonopolets slag av brennevin økte. Med dette grepet fikk man altså vridd omsetningen på brennevin fra Sverige tilbake til Norge.

Virke oppfordrer derfor til å gjenta dette i 2013, men de synes det er vanskelig å si med tall hva man bør sette prisene til.

- I dag er det en hundrelapp å spare på brennevin i Sverige og 50-60 kroner å spare på vin. Prisene kan umulig bli satt rett ned til svenske priser, men det hadde gått med en gradvis nedgang. Helt til forbrukerne sier at det ikke lenger er vits å dra til Sverige og at det ikke er noe å spare på det, sier Angell.

En liten reduksjon i prisene vil ifølge Angell gi en stor reduksjon i gapet mellom Sverige og Norge.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken