Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har Narnia-klesskapet

To kristne college i USA krangler om hvilket av dem som sitter på det ene klesskapet som inspirerte CS Lewis til å skrive boken om Narnia.

Wheaton College i Illinois og Westmont College er begge i bestittelse av et gammelt klesskap i tre. Klesskapene ble kjøpt av collegene da møbler og inventar fra forfatteren CS Lewis' hjem ble solgt i 70-årene.

Begge lærestedene hevder at det er nettopp deres klesskap som inspirerte CS Lewis til å skrive «Løven, heksa og klesskapet». I boken, som nå også er å se filmatisert på kino , finner fire søsken veien til det magiske landet Narnia gjennom et gammelt klesskap.

Senere i bokserien får man vite at klesskapet er bygget av tre fra Narnia.

Hadde flere skap
Lewis hadde flere flotte klesskap i sitt hjem. Det ene ble laget av hans bestefar og Lewis hadde det med seg fra barndommens Belfast.

Wheaton College i USA eier i dag dette skapet.

- Lewis' kusine fortalte oss hvordan de pleide å fortelle historier i klesskapet, sier Marjorie Lamp Mead ved Wheaton College til The Guardian.

Men Westmont besitter også et klesskap, og dette er langt mindre utstmykket enn Wheaton Colleges arvestykke.

- Vanlig klesskap
Westmont tar Lewis' egen beskrivelse av at «klesskapet var et helt vanlig klesskap, av den typen som har et lite glass i døren» som god fisk på at de har klesskapet.

- Vi kan jo ikke si det for sikkert, men det kom fra huset hans og passer til beskrivelsen, sier Westmonts Paul Delaney til LA Times.

Hvert år valfarter tusenvis av Narnia-fans til collegene for å kikke på klesskapene. Det er derfor av en viss betydning hvilket som oppfattes som det «ekte» klesskapet.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken