Gå til sidens hovedinnhold

Vi har testet iPhone 5S

Les Side3s dom dagen før den kommer i norske butikker.

En kan like det eller ikke, men når Apple lanserer en ny telefon så er det i grunn en ganske stor greie. Årsaken er selvsagt at telefonene er Norges klart mest solgte - og fredag kommer nyheten i salg i Norge.

Denne gangen har vi kommet til det som en i bilverdenen vil kalle en facelift, eller midtlivsoppdatering, nemlig den evinnelige S-versjonen av iPhone 5.Det betyr at Apple ikke har gjort all verden innsats for å lage en ny telefon, men isteden gjør noen oppgraderinger som gjør at telefonen skal fortsette å være ettertraktet fram til den nye generasjonen kommer.

Dette betyr i all hovedsak fire ting: Telefonen har fått en kraftig oppgradert prosessor, den har fått oppgraderinger i kameraet, den har fått en fingeravtrykkleser - og den har fått det nye operativsystemet iOS7 (som har vært tilgjengelig for andre telefoner og nettbrett i noe tid allerede).

Akkurat tidsnok til lansering i Norge har det dog kommet en oppgradering som gjør animasjonene betydelig mindre irriterende - om en aktiverer «reduserte bevegelser»-funksjonen. Det anbefales.

Forvent leveringsproblemer

Men Apple har også innført en ny ting: Produksjonsproblemer. Ryktene skal ha det til at det er det nye linseelementet med bedre lysfølsomhet som skaper problemer.

Mens Norge får tilgang til telefonen på fredag, har telefonen allerede vært i salg i enkelte andre land i over en måned. Fredag én måned etter lansering ruslet vi inn i Apple Stor i den «norske» handlegaten Regent Street, og spurte om de hadde en iPhone til oss. En heller oppgitt ansatt løftet knapt blikket da vi spør.

- Sist vi hadde iPhone 5S var på onsdag, da ble den utsolgt tidlig på morgenen. Vi vil få inn igjen, og da vil de være i salg klokken ni, og da bør man stå klar her. Men jeg kan ikke si deg hvilken dag den vil være tilgjengelig.

Et par dager senere dukket vi opp igjen på nytt, men denne gangen kunne de fortelle at de bare hadde fått den inn i «Space Grey»-versjonen i 32 GB, og at det var igjen et par stykker. På nett kunne Apple opplyse om 24-timers levering på nye iPhone 5C, mens det var 3-4 ukers leveringstid på 5S.

Ved tidligere lanseringer har det vært rykter om at det ble begrenset tilgjengelighet på telefonen. Denne gangen er det begrenset tilgjengelighet.

Oppgraderingen som betyr noe

Det er først og fremst én oppgradering som er den store killerfunksjonen denne gangen, og det er den nye fingeravtrykkleseren - kalt «Touch ID». Dette har eksistert i mer eller mindre velfungerende utgaver på datamaskiner i mange år, men når Apple nå introduserer det på sin nye telefon så fungerer det. Knirkefritt.

Faktisk er vi direkte overrasket over hvor godt denne funksjonen faktisk fungerer.

I skrivende øyeblikk fungerer funksjonen til to ting: Låse opp telefonen og autorisere kjøp på AppStore. Du kan registrere én eller flere fingre, og avlesingen og autoriseringen går så raskt at du ikke legger merke til det en gang.

Du vekker telefonen til live ved å trykke på hjemknappen som vanlig, og gjør du det med en finger som er autorisert, så låses telefonen umiddelbart opp. Det er ingen ventetid, det bare fungerer - og er vesentlig raskere enn å skrive inn en kode for å låse opp telefonen.

Dette høres kanskje ikke all verden imponerende ut, men det er en liten irritasjon som er borte hver gang en skrur på telefonen - samtidig som det åpner for å bruke betydelig mer kompliserte passord på telefonen. Dermed økes både sikkerheten og brukervennligheten.

Du kan selvsagt registere mer enn én finger. Vi har for eksempel scannet tommelen og pekefingeren, som gjerne er de to fingrene vi bruker avhengig om telefonen ligger på bordet eller vi har den i hånda.

Oppleves ikke mye raskere

En av de største oppgraderingene med nye telefonen er den nye 64-bits A7-brikken. Ifølge rene testprosedyrer på ytelse er denne rundt regnet dobbelt så rask som forgjengeren, men skal vi være direkte ærlige er det heller lite en legger merke til av dette i praksis.

Vi har laget en video som sammenligner iPhone 5 og iPhone 5S, og som det fremgår av denne er det relativt marginale forskjeller i responsen på brukergrensesnittet. I enkelte tilfeller går det noe raskere, men i andre har vi faktisk lagt merke til merkbare ytelsesfordeler i favør forgjengeren.

HTML EMBED

Det er dog litt dårlig gjort å avgjøre slikt basert på bruk av brukergrensesnittet og oppstart av programmer, siden det rett og slett er operativsystemet som legger en del begrensninger med animasjoner og lignende. Det er heller ikke gjort nevneverdige optimaliseringer av applikasjoner så langt, og vi regner med å kunne se en vesentlig forbedring når utviklerne tar i bruk de nye funksjonene.

I dette ligger det også at vi i liten grad har irritert oss over ytelsen til den utgående iPhone 5S.

Men for å illustrere hva den nye prosessoren kan bety i praksis: Vi målte 9 sekunder raskere oppstart av telefonen enn forgjengeren.

Slow motion

Den nye prosessoren gjør også at telefonen nå kan gjøre opptak i hele 120 bilder per sekund - altså opptak i sakte film.

Se eksempler i videoen under.

HTML EMBED

Apple har også integrert en ny ekstra brikke i telefonen som de har gitt navnet M7, som er en egen brikke som håndterer bevegelser på en mer effektiv måte enn forgjengeren. Dette tilfører strengt tatt ikke noe særlig ny funksjonalitet til telefonen, men gjør derimot at telefonen kan håndtere bevegelser på en mer batterieffektiv måte. I praksis måler og lagrer den kontinuerlig bevegelser, og så kan apper hente ut data ved behov.

Treningsappen ARGUS hevder at batterikapasiteten kan forbedres med 20-30 prosent med 5S fordi den utnytter M7-brikken til fulle ved at den kan samle inn data, i stedet for at appen ligger i bakgrunnen og utnytter prosessoren til det samme.

Vesentlig bedre kamera

En annen vesentlig forbedring i den nye telefonen er kameraet. Kort oppsummert har kamerafunksjonen fått to forbedringer: En mer lysfølsom linse som gir bedre bilder i mørket, og en betydelig oppgradert blitz som gir mye mer naturlige bilder når du plasserer telefonen rett i ansiktet på folk.

Vi kan ikke si noe annet enn at dette er en oppgradering som er merkbar - selv om oppløsningen på bildene er den samme.

Det er også verdt at iSight-kameraet også har fått en oppgradering, som skaper langt mer naturlige bilder om du tar bilder av deg selv.

Støtter flere 4G-nett

En annen vesentlig oppgradering av telefonen er at den nå støtter 4G i både 1800 MHz og 2600 MHz-båndet, slik stort sett alle andre 4G-telefoner på markedet gjør.

I hvilken grad telefonen faktisk velger det ene nettet over det andre kan vi dog ikke si noe om, siden telefonen ikke sier noe om hvilke frekvenser den jobber med.

Konklusjon

La det først være klart: iPhone 5S er ingen revolusjon - og som en midtlivsoppgradering er heller ikke det meningen. Telefonen har den samme skjermen, det samme designet og i all hovedsak de samme funksjonene som sin forgjenger. Dette er med andre ord mer en telefon for de som har en iPhone 4/4S, enn de som sitter med en iPhone 5 fra før. Prismessig er det umulig å forsvare å oppgradere fra iPhone 5.

Det iPhone 5S derimot er, er en tydelig oppgradering med et par-tre nye funksjoner som virkelig merkes. Fingeravtrykkleser høres utrolig døllt ut, men fungerer utrolig bra og vi har forelsket oss i funksjonen allerede.

Det nye kameraet er også såpass mye bedre at en nå kan begynne å nærme seg en situasjon der et vanlig kamera virkelig begynner å bli utrolig upraktisk.

At telefonen har blitt raskere er vel og bra, men i normal bruk er forskjellen så liten at fordelene er neglisjerbare. For at telefonens forbedrede prosessor - og nye tilleggsprosessor M7 - skal ha noe for seg, så må apputviklerne faktisk lage apper som utnytter funksjonene. Så langt kan vi ikke si at vi har sett den store utviklingen her - noe som ikke er rart siden telefonen jo egentlig ikke er lansert i Norge en gang. Det er likevel viktig å huske at de færreste utviklere vil lage apper som har behov for de nye funksjonene med det første, siden enorme mengder brukere fortsatt vil sitte på en generasjon eller to eldre telefoner.

Så er det noe vi ikke liker? Setter man iPhone opp mot hovedkonkurrenter, får man en mindre skjerm med mindre oppløsning. Sett opp mot at iPhone 5S er markedets dyreste mobiltelefon, skulle vi kanskje sett at Apple presset på litt mer.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken