Gå til sidens hovedinnhold

Vi kjøper opp Europa

Massiv bruk av oljepenger har gjort at Norge eier mer og mer av Europa.

Det norske oljefondet eier over 1,25 prosent av selskapene i Europa etter at oljefondet har investert 400 milliarder kroner de siste tolv månedene

NA24 - din næringslivsavis

Det forteller Oljefondets sjef Yngve Slyngstad på en pressekonferanse for utenlandske korrespondenter torsdag, melder Dow Jones Newswire.

Økning i aksjer
Aksjeandelen i fondet har økt til rett over 50 prosent fra 40 prosent siden inngangen av året. Politikerne har bestemt at aksjeandelen skal økes til 60 prosent fra 40 prosent, mens andelen øvrige investeringer senkes 40 prosent fra 60 prosent. Dette er på linje med investeringsprofilen til andre sammenlignbare fond.

Totalt har den samlede eierandelen i europeiske aksjer økt til 1,25 prosent fra 0,75 prosent ved utgangen av 2007. I sommer lå andelen på rundt 1 prosent. Da eide også oljefondet rundt 0,5 prosent av alle aksjeverdiene i verden. Nå sitter fondet med kontroll på litt mer enn 0,6 prosent av aksjemarkedene utenfor Europa.

Krisen er fordelaktig
Slyngstad sier at finanskrisen har lagt en tung demper på aksjemarkedet og at dette har vært fordelaktig for Oljefondet som nå nærmere seg 2.000 milliarder kroner.

- Vi vil fortsette å være massive kjøpere hvis ikke markedet går bratt opp, sier Slyngstad på pressekonferansen, ifølge Dow Jones Newswire.

Det er ikke bare i aksjemarkedet at oljefondet skal investere tungt. I 2009 vil eiendomsmarkedet også få oppmerksomheten til forvalterne til Norges Bank. Totalt er fondet villig til å gå inn med 140 milliarder dollar i eiendomsmarkedet.

Eierandelen er også økt til 10 prosent fra 5 prosent i enkeltselskaper.

Reklame

Opptil 50 prosent på Comfyballs

Kommentarer til denne saken