Gå til sidens hovedinnhold

- Vi lærte tidlig at det ikke holder å være middelmådig

- Når jeg går på lufta, så går jeg ikke på som muslim, innvandrer eller pakistaner, men som journalist.

DAGLIGSTUEN, HOTEL CONTINENTAL (Nettavisen): TV 2-anker Mah-Rukh Ali regjerte samfunnsdebatten i Norge for noen uker siden, da hun publiserte en blogg hvor hun etterlyste de norske imamene, og uttalte at de må gå ut og ta avstand fra terrororganisasjoner som IS.

Les bloggen her: Norske imamer bør ta notater iMekka

Mah-Rukh Ali skrev i bloggen at norske imamer er feige. Det slo hardt, blant annet fordi at det kom fra en muslimsk kvinne med innvandrerbakgrunn.

- Jeg skrev den bloggen først og fremst som journalist, ikke som muslim, kvinne eller meningsbærer. Det jeg skrev om, var basert på min kunnskap om hva som skjer i moskeene. Jeg ser på det som min jobb og plikt å bruke den kompetansen jeg har, i mitt journalistiske arbeid, sier Mah-Rukh Ali til Nettavisen.

- Den dagen ble jeg invitert til flere debatter, og mange redaksjoner slet med å få en imam til å stille opp. Det forteller jo litt, og bekrefter det jeg etterlyste; At imamene må komme mer på banen.

- Det inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha lest blogginnlegget ditt, er at ekstremislamistene har mye makt i moskeene i Norge. At imamene rett og slette er redde for å si noe. Er det riktig?

- Jeg tror at mange imamer og muslimer generelt blir lei av de debattene, lei av å ta avstand fra ting som de ikke står inne for, gang på gang. Det blir jeg også.

- Men det som du tar opp, er noe som skjer internt i det muslimske miljøet, at imamene ikke tar opp IS og ekstrem-Islam under fredagsbønnen.

- Ja, jeg mener at fredagsbønnen er en fin anledning for imamene å ta avstand. Jeg trekker ikke fram Muftien som den rette, mange vil nok karakterisere ham som ekstremt konservativ. Han er salafist.

Med Muftien mener Mah-Rukh Ali Saudi Arabias store Mufti, Abdul Aziz al-Sheikh.

- Her har dere en plattform hvor dere kan ta opp spørsmål som norske muslimer er veldig opptatt av i dag. Det kan være likestilling, ekstremislamisme og andre spørsmål unge muslimer er opptatt av i dag.

Mah-Rukh Ali er ikke som de fleste andregenerasjonsinnvandrerne i Norge. Hun har vokst opp på Vinderen, med en far som ble den første journalisten i Norge med innvandrerbakgrunn, da han for litt over 30 år siden begynte i NRK.

- Du kan si jeg fikk inn journalistikken til frokost.

Faren og moren kom til Norge på slutten av 1970-tallet. At de endte opp i Norge er, ifølge Mah-Rukh Ali, helt tilfeldig.

- De så etter muligheter og havnet her.

Kun noen få år etter foreldrenes ankomst til Norge, så Mah-Rukh Ali dagens lys, på første nyttårsdag i 1982, mindre enn to måneder før Oddvar Brå brakk staven i Holmenkollen. Hun er eldst i søskenflokken på fire.

Jeg lever veldig her og nå, og forstår ikke folk som legger strenge karrieremål. Om ett år skal jeg dit og to år dit. Det er ikke for meg. Dessuten tror jeg livet blir veldig kjedelig, og man utelukker mange muligheter på veien

Solgt sjela si til storkapitalen
To av brødrene har solgt sjela si til storkapitalen og jobber i henholdsvis meglerhuset RS Platou og konsulentselskapet Boston Consulting Group. Yngstemann studerer fortsatt.

- Mine foreldre var veldig opptatt av utdannelse. Vi lærte tidlig at det ikke holder å være middelmådig.

Selv har Mah-Rukh Ali to bachelorgrader, og en mastergrad i internasjonal politikk, og hun studerte flere år i Pakistan. Men selv om hun alltid har vært en målbevisst person, er hun ekstremt dårlig til å planlegge.

- Da broren min kom tilbake fra INSEAD, fortalte han at det første spørsmålet de fikk på opptaksintervjuet var, «hvor er du om fem år?» Og det skal du ha et veldig konkret svar på for ikke å ryke ut. For en type som meg, aner jeg ikke det. Det er veldig fjernt for meg.

- Jeg opererer med type halvårsplaner.

- Hva er din halvårsplan, både jobbmessig og privat?

- Jeg lever veldig her og nå, og forstår ikke folk som legger strenge karrieremål. Om ett år skal jeg dit og to år dit. Det er ikke for meg. Dessuten tror jeg livet blir veldig kjedelig, og man utelukker mange muligheter på veien, om man har helt konkrete mål om hvor man vil være.

- Hvem er du egentlig?

- Det vet jeg ikke selv engang. Jeg er i hvert fall veldig engasjert og jeg tar med meg jobben hjem, og den er en stor del av meg. Jeg blir veldig giret av jobben og er alltid på.

- Engang tenkte jeg på hva jeg skulle vært hvis jeg ikke var journalist. Jeg klarte faktisk ikke å komme på noe.

- Sønnen min sa for noen uker siden, via Skype etter at han har flyttet til USA for å studere: «Du har det livet du lever, og det livet du ønsker å leve. Nå er faktisk de ikke langt unna hverandre». Hvordan er det for deg?

- Vi har vel alle litt rastløshet i oss. Man vil jo aldri slå seg helt til ro.

Mah-Rukh Ali begynte sin journalistiske karriere i avisbransjen og deretter som utegående reporter i NRK Dagsrevyen. Etter hvert ble hun plassert som nyhetsanker i NRK.

- Så ringte TV 2 i 2006 og ville ha meg med på oppstarten av Nyhetskanalen. Jeg kunne ikke si nei til muligheten til å bli med på å starte noe slikt.


- Hallodamer, vertinner … det er triste greier
TV 2 Nyhetskanalen har vist seg å bli en suksess. Men i 2010 ble Mah-Rukh Ali flyttet permanent over til morkanalen, TV 2. Sammen med Arill Riise utgjør hun nå det faste nyhetsankerteamet, som står for 18.30- og 21.00-nyhetene.

- Hva skal til for å bli et godt nyhetsanker?

Man er selvopptatt nok, uten at man trenger å se på sendingene av seg selv. Det gjør jeg aldri. Jeg synes det er dødskleint.

- Det handlet aldri for meg om å komme på TV, det har ikke drevet meg. Jeg prøver å finne en journalistisk mening med jobben, hver dag. Man må prøve å være seg selv, ekthet.

- Du skal være god journalist for å bli et godt nyhetsanker. I de land hvor de bikker over til å bli opplesere, hallodamer, vertinner … det er triste greier. Og heldigvis fjernt fra hvordan det er i norsk tv-verden.

Da hun begynte som nyhetsanker, fikk hun klar beskjed at hun måtte velge noen få personer som kunne rådgi henne på rollen, for det er så mange motstridende meninger å få om hvordan et nyhetsanker skal opptre på luften.

- Ett av de rådene jeg har fått, som jeg aldri har fulgt, er å se på sendingene mine etterpå og evaluere dem. Det gjør jeg aldri. Jeg synes det er dødskleint. Det klarer jeg ikke. Idet nyhetsankerjobben tipper over til å bli kun en oppleserfunksjon og skuespill, er man på feil vei.

- Man er selvopptatt nok, uten at man trenger å se på sendingene av seg selv. Men det er det rådet man får, og det er helt sikkert mange som gjør det også.

- Det eneste jeg kan gå tilbake og se på, er intervjuer. Intervjuteknikk, måten man stiller spørsmål på, når man bryter inn, er ganske fascinerende. Dynamikken, tilstedeværelse og nerven i et direkte-intervju er usammenliknbart med rigg som er planlagt og regissert.

- Hvor mye føring legger du selv på sendingene dine?

- Jeg sitter med kveldsvaktsjef, som er redaktør for sendingen. Der er det veldig tett samarbeid. Jeg ser saker som skal på sendingen, formulerer alle headlines og blir som en slags frontredigerer. Jeg skriver alle introene mine selv, alle spørsmålene mine.

Lei innvandrerbakgrunn trekkes frem
Hun er veldig lei av at hennes bakgrunn som muslim og kvinne med innvandrerbakgrunn dras frem i hvert eneste intervju av henne.

- Når jeg går på lufta, så går jeg ikke på som muslim, innvandrer eller pakistaner, men som journalist. For seerne er bakgrunnen min sjelden tema. Det er mine journalistkollegaer som alltid, i alle intervjuer, stiller de samme spørsmålene.

Jeg har et barn og så jobber jeg. I likhet med de fleste andre. Du får ikke det spørsmålet? Menn får ikke det spørsmålet. «Er det mulig å være karrierpappa og passe barna samtidig?»

- Du var det første nyhetsankeret i Norge med innvandrerbakgrunn. Da vil det følge med deg.

- Jo, jeg ser det. Og det er hyggelig å være den første. Men jeg har vært journalist i over 15 år nå.

- Da er du vel lei spørsmålet om at du er alenemor og karrierekvinne?

- Jeg har et barn og så jobber jeg. I likhet med de fleste andre. Du får ikke det spørsmålet? Menn får ikke det spørsmålet. «Er det mulig å være karrierpappa og passe barna samtidig?»

- Føringen i spørsmålet er at man skal ha litt dårlig samvittighet fordi at man jobber, og spørsmålet stilles bare til kvinner. Jeg er vokst opp med en mor og far som begge har jobbet, og til tider hatt både en og to jobber samtidig. Det var god lærdom i det.

Tidligere i år var Mah-Rukh Ali sammen med flere TV 2-kolleger i USA og besøkte ulike medier som Fox News, Bloomberg, Huffington Post med flere.

- Det var superinteressant. Journalistrollen kommer til å forandre seg i fremtiden, særlig for oss TV-journalister. I enkelte flater i USA styrer nyhetsankeret hele showet selv, er redaktør og bestemmer hva som skal på. Det gir en annen troverdighet.

- Ser du på CNN, som er den minste nyhetskanalen, men den største merkevaren, er profilene deres verdenskjente. De trenger ingen introduksjon.

Er du journalist i en papiravis i dag, og tror at du fortsatt skal være det om 10 år også, da tenker jeg at du bør gå hjem og tenke deg litt om.

- Tror du det er den veien det kommer til å gå i Norge?

- Jeg skulle vært nokså freidig og tøff i trynet for å spå det. Men jeg synes det er interessant, slik de gjør det i USA, at nyhetsankerene har redaktøransvaret for sine egne sendinger. Det skaper en annen type kredibilitet.

Både norske og utenlandske mediehus sliter. Den teknologiske utviklingen har vært enorm de siste 15 årene og med fremveksten av sosiale medier har det skapt store problemer for spesielt papiravisene. Senest meldte Dagens Næringsliv at de tapte penger i tredje kvartal, for første gang på mange år.

- Det er få jobber, trangt om plassene. Selv sjefene er veldig usikre på hva som skjer. Det preger alle. Man vet ikke hva man skal satse på.

- Men det man vet for sikkert, er at norsk TV ikke kommer til å se ut som det gjør i dag i fremtiden. Nyhetsformidlingen kommer til å bli annerledes.

Hun mener at teknologisk kunnskap kommer til å bli stadig viktigere for journalister. Der er hun helt på bølgelengde med sin nye sjef, Olav T. Sandnes, som ble annonsert som ny TV 2-sjef denne uken. Han etterfølger Alf Hildrum og tiltrer litt inn på nyåret.

- Jeg er spent på hvordan han staker ut veien videre for TV 2. Han blir beskrevet som dyktig og flink, og er selverklært nyhetsjunkie.

- Er du journalist i en papiravis i dag, og tror at du fortsatt skal være det om 10 år også, da tenker jeg at du bør gå hjem og tenke deg litt om.

Mah-Rukh Ali mener at det handler om å ta debatten om hva fremtidens journalistikk er.

- Det er kanskje typisk norsk, når alt er vanskelig, å være litt passiv. Som journalist må man tørre, man må stille de vanskelige spørsmålene.

Det er de journalistene som ønsker at alt var som før, så har du de journalistene som ønsker å være med på forandringen. Jeg tilhører definitivt den siste kategorien.

- Det er de journalistene som ønsker at alt var som før, så har du de journalistene som ønsker å være med på forandringen. Jeg tilhører definitivt den siste kategorien.

- Du må være frempå og skjønne at det er endringer i bransjen vår. På mange måter er det en usikker, men også fin tid fordi man som journalist i dag har mulighet til å påvirke hvordan journalistikken og rollen vår blir framover. Og det er spennende å være med på en sånn utvikling.

En av de mange debattene går på hva journalister skal kunne si og ikke si, på sosiale medier.

- Den debatten er interessant, og kommer til å dominere mer fremover. Å være en god journalist i Norge, er beinhard konkurranse. Det holder ikke å gjøre en halvgod jobb. Til tider er det vanskeligere å komme inn på journalistutdanningen enn medisin. Det må stilles tøffere krav til journalister og hva de leverer.

Jeg kommer aldri til å være et mikrofonstativ.

- I gamledager, da Pål T. Jørgensen ledet Tabloid, har politikere fortalte meg at de var nervøse før sending, for de ante aldri hva Pål T. hadde på dem. Det er positivt, det liker jeg, og det savner jeg.

- Og med den hverdagen vi lever i og tiden vi går inn i blir det bare tøffere og tøffere. Og jeg tror med den bakgrunnen jeg har, må jeg bevise enda mer.

- Jeg kommer aldri til å være et mikrofonstativ.

Kommentarfeltet er stengt på grunn av rasistiske ytringer og personangrep.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai