TJUVHOLMEN (Nettavisen): Hver måned kjøper nordmenn fond for flere milliarder kroner. En rekke av disse handles via finansrådgivere.

Ifølge regelverket skal rådgivningselskapet være uhildet og tenke på kundenes beste når de kommer med sine anbefalinger.

- Nok er nok, sier en finansrådgiver til Nettavisen.

Han lever av å pushe aksje- og rentefond på norske privatkunder.

Han mener at hans arbeidsgiver, samt mange av konkurrentene, driver med urent spill overfor de mange norske privatpersonene som investerer i aksje- eller rentefond, via salgsselskaper. Han jobber i et av dem.

- Folk snakker om uavhengige finansrådgivere. Det er bare tull. Jeg fikk kritikk av ledelsen fordi jeg anbefalte og solgte et fond, som ga lavere kickback, sier finansrådgivere.

Han kan ikke stå frem med sin identitet, da han ville fått sparken på flekken.

Nå tar han imidlertid bladet fra munnen og forklarer hvordan norske småsparerer blir «lurt», av i utgangspunktet seriøse norske finansselskaper.

- Det er rett og slett forkastelig, det vi gjør. Jeg klarer ikke å sitte stille lenger. Vi lurer kundene hver dag, sier finansrådgiveren.

- Det er de mindre, uproffe, private kundene som lures, ikke de store, for de vet hva de gjør, fortsetter han.

Han lever av å selge fond fra noen av de største norske fondsaktørerne, samt flere utenlandske aktører.

Milliardbeløp
Salgsselskapene får provisjoner fra fondene etter hvor mye de klarer å selge. Og det er her finansrådgiveren mener at kundene blir lurt.

- Noen av fondene gir så lavt som 0,5 til 0,6 prosent provisjon, mens andre ligger så høyt som 1,5 prosent. Dette opplyser ikke vi kundene om. Hvilket fond tror du vi pusher mest da? Svaret er vel innlysende.

Samlet har nordmenn investert enorme summer i fond. Ved utgangen av april var det hele 912 milliarder kroner investert i alle norske verdipapirfond.

Det gedigne volumet gjør at selv om forskjellen i prosenter kan fremstå som liten, er det potensielt ekstremt lukrativt for de som selger slike.

Selv om ikke alle selgerne får provisjoner, så opplever finansrådgiveren at sjefene kommer med skarp kritikk hvis de har pushet fondene som gir lavere provisjon.

- Jeg har ofte fått kritikk av ledelsene. Det går bare ikke an. Vi må få åpenhet om dette, sier finansrådgiveren.

Dyre fond
Finansrådgiverens påstander underbygges av statistikk tilknyttet Verdipapirfondenes forening.

Der kommer det frem at nordmenn foretrekker dyre fond.

I fjor var gjennomsnittlig forvaltningshonorar for norske aksjefond på 1,4 prosent. Men for de ti fondene som var mest populære, var honoraret på hele 1,9 prosent.

- Ulovlig
- Ja, jeg er overrasket over at det fortsatt er slik. Tidligere var dette mønsteret. Men nå er selskapene avhengig av konsesjonen, sier fagsjef Jorge Jensen i Forbrukerrådet til Nettavisen.

I Norge er det Finanstilsynet som overser at selskapene følger reglene.

- Det er brudd med regelverket, da man skal ivareta kundens beste. Konsesjonen krever at man skal la egeninteresse vike, sier Jensen.

Han sier at Finanstilsynet har en vanskelig jobb, da det er vrient å avdekke hva som skjer ved slike salg.

- Det som er kritisk, er å få tak i dokumentasjon på dette, sier Jensen.