Gå til sidens hovedinnhold

Vi ser bare på 6 kanaler

Selv om mange nordmenn kan motta 100 TV-kanaler fra kabel eller satellitt, ser vi på de samme seks kanalene 90 prosent av tiden.

Når det digitale bakkenettet åpner i september, vil de nye digitale dekoderboksene tilby ca 20 TV-kanaler. Det er bare en brøkdel av hva satellitt- og kabel-TV-selskapene kan tilby.

Mange nordmenn kan i dag zappe mellom et hundretalls digitale kanaler. For sofapoteter er 100 kanaler «Den Store Drømmen». De fnyser foraktelig over Norges Televisjons (NTV) digitalboks med maks 20 kanaler.

Seks kanaler 90 % av tiden
Å ha mange muligheter, innebærer ikke alltid at vi utnytter dem. Helt siden år 2000 har NTV holdt øye med hva vi ser på, enten vi har vanlig antenne, kabel eller satellitt.

- Til tross for at mange har tilgang til hundre kanaler, ser vi gjennomsnittlig på de samme seks kanalene 90 prosent av tiden, forteller NTVs informasjonssjef Jørgen Thaule til Teknofil.

- Slik har det vært, hvert eneste år, sier han og viser oss den avslørende statistikken.

Kanalene vi bruker tiden på
I løpet av året bruker Ola Nordmann...

  • 40 prosent av tiden på å se NRK1
  • 30 prosent av tiden på å se TV2
  • 10 prosent av tiden på å se TV Norge
  • 6 prosent av tiden på å se TV3
  • 3,5 prosent av tiden på å se NRK2
  • 1,5 prosent av tiden på å se TV2 Zebra (etter 2005)

Boksen som dekker de flestes behov
NRK1, TV2 og TV Norge står altså for 80 prosent av TV-tittingen. De resterende 10 prosent av tiden brukes på ulike andre kanaler.

Hvis du ikke har helt spesielle seervaner, får du dekket de fleste TV-behov med en digitalboks fra NTV og et betalingsabonnement på TV Norge, TV3 og TV2 Zebra.

I Sverige, der det digitale bakkenettet har vært i drift i syv år, tilbys seerne åtte gratiskanaler. 80 prosent av svenskene har en eller flere betalingskanaler i tillegg.

Fire "gratis" TV-kanaler
Når det digitale bakkenettet åpner, vil alle kunne motta NRK1, NRK2, NRK3 og NRKs lokalsendinger og radiostasjoner uten annen betaling enn NRKs kringkastingsavgift.

- I dag er kan bare halvparten av befolkningen motta NRK2 med vanlig antenne, forteller informasjonssjef Jørgen Thaule hos NTV.

Det digitale bakkenettet vil også gi oss gratis TV2, men de andre kanalene vil sannsynligvis kreve abonnement. Fra og med 2010 må du også betale for TV2.

Flat-TV med Mpeg-4-mottaker
Det er Norges Televisjon (NTV) som står for utbygging og drift av det digitale bakkenettet, mens RiksTV tar seg av innholdet.

Det er også NTV som skal godkjenne de nye digitale mottakerboksene fra forskjellige produsenter.

Digitalboksene kommer i handelen etter sommerferien. Prisen vil sannsynligvis ligge mellom 1000 og 1500 kr.

Flatskjermer med innbygd digitalmottaker (Mpeg-4) er også underveis. Kanskje det er alt du trenger?

Trenger vi virkelig flere kanaler? Ta diskusjonen under!

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken