Gå til sidens hovedinnhold

- Vi skal drepe din far og kidnappe din datter

Plutselig stod to torpedoer på døren til en bestemor i Asker.

Dette er ikke fiksjon tatt ut av en ny Jo Nesbø krim, men noe som skjedde i Gamle Leangveien i Asker 16. april i år.

Nettavisen NA24 har avslørt at en rekke tidligere straffedømte nordmenn har vært meget aktiv i handel av aksjer i det danske selskapet Johnsen Oil. Blant annet har tyske småsparere har kjøpt aksjer som verdsetter selskapet uten særlig omsetning til seks milliarder kroner .

Beskyldningene hagler mellom de ulike aktørene om hvem som har ansvaret for denne aksjepushingen via ulike callsentre rundt om i Europa.

Familien bak Johnsen Oil heter Kristiansen, hvor faren, Jan Ingolf, er største eier med over 80 prosent, mens det er sønnen, Leiv Are, som styrer skuta til daglig.

Leiv Are Kristiansen er tidligere straffedømt i Norge for regnskapsjuks og har i tillegg vært i søkelyset hos politiet, som foretok et razzia på kontoret til Norsk Kapital & Finans, som ble drevet av Kristiansen. Selskapet hadde gått konkurs med store millionkrav. Namsretten mente han hadde solgt aksjer i et verdiløst selskap og krevde inn millioner. I selskapets styre satt faren, Jan Ingolf.

Nettavisen NA24 avslører:

Les mer: - Jeg vil få sparken

Les mer: Straffedømte nordmenn koblet til selskap verdsatt til seks milliarder

Les mer: Professor: – Her må Økokrim på banen

Les også: - Denne rapporten har jeg forfalsket

Bor ute - ofte hjemme
16. april i år er Jan Ingolf Kristiansen en svipptur innom gamlelandet og på besøk hos sin ekskone, Åse Sofie Kristiansen. Jan Ingolf, som nå er bosatt i Sør-England, er ofte i Norge og besøker blant annet barnebarna.

Den formiddagen sysler de to 70-åringene med sitt og aner ingen fare. Plutselig står to digre menn på døra og vil snakke med dem.

Det viser seg angivelig å være to torpedoer fra den italienske mafiaen som truer med å drepe sønnen deres og kidnappe deres barnebarn, hvis de ikke får penger.

Moren ringer sporenstreks til sønnen etter at torpedoene har gått. Leif Are Kristiansen oppholdt seg da i Spania og Marbella.

- Plutselig ringer min mor meg og sier at det er store torpedoer på døra til hennes hjem i Gamle Leangvei i Asker. De er to torpedoer og de virker ekstremt truende på min mor og min far, sier Kristiansen til Nettavisen NA24.

- De blir livredde og drar til politistasjonen i Asker, hvor de forklarer hva som skjedde, fortsetter han.

- Tilhører mafiaen
Hendelsen ble først loggført og senere politianmeldt av foreldrene.

- Skulle torpedoene komme igjen, ville politiet rykke ut med en gang, hvis de fikk en telefon fra henne, sier Kristiansen.

Det satte ett støkk i Leiv Are Kristiansen. Bare en uke i forveien hadde han fått en telefon fra nettopp den ene av torpedoene, som kalte seg «Eduardo».

- I mars 2013 hadde jeg fått flere telefoner fra en engelskspråkligperson med amerikansk/italiensk aksent, som sier han tilhører den italienske mafiaen og skriker til meg: «Jeg skal drepe din far og kidnappe din datter», sier Kristiansen.

- Jeg forstår absolutt ingenting. Jeg får en rekke telefoner fra den samme mann, men som ikke konkret vil si hva det gjelder, bortsett fra at det gjelder penger og at det vil koste meg dyrt, fortsetter Kristiansen.

«Eduardo» gir seg ikke og fortsetter med å ringe og presse Kristiansen, som imidlertid er lite lysten på å snakke med ham.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Flere trusler
Etter hvert begynner det å tikke inn truende mailer også, fra det som trolig er oppdragsgiveren til «Eduardo», fra en person som kaller seg «Lars Zegna».

- Da fortsatte de med ulike trusler. De skulle ha 500.000 dollar og 50 millioner, men 50 millioner hva, sa de i telefonene, sier Kristiansen.

12. mai tikket det inn en mail fra «Lars Zegna»:

«Have a good day there in Spain Mr Kristiansen. Oh yes I did forget to tell you that we have private investigators following you»

«Lars Zegna» truet med å offentliggjøre informasjon om Kristiansen, som vil true hans selskap, Johnsen Oil. Selskapet har akkurat ferdigutviklet en ny teknologi og er i ferd med å hente inn ny kapital. Dårlig publisitet er absolutt noe selskapet ikke trenger akkurat nå.

I en mail skrives det følgende:

«We will be VERY aggressive in our approach next if we fail to meet. We will start to send out press releases etc to draw attention to the website. And believe me, WE DO have the resources to make people aware of the stories you are behind»

Kristiansen blir redd. Hvem er denne Lars Zegna? Hvorfor gjør han dette? er spørsmål som svirer rundt i Kristiansens hode.

Den 14. mai gjør «Lars Zegna» alvor av truslene. På siden www.leivarekristiansen.com , legges det nå ut informasjon.

«The horrendous financial story of how Mr Leiv Are Kristiansen has stolen millions and millions of dollars from investors worldwide since the early 1990´s and gotten away with it !!!»

Videre skriver «Zegna»:

«Mr Kristiansen was sentenced to jail in Norway for tax evasion and tax fraud. We are in possesion of his judgement. Mr Kristiansen was on the run from the police according to our sources for years. He was hiding in Spain. He was finally arrested in Spain, sent to Norway and had to serve his 6 month sentence in a half way house. »

Det utpresseren sikter til, er en dom på seks måneders fengsel Kristiansen fikk i forbindelse med en regnskapssovertredelse i 1993 og 1994 hvor han kun hadde rollen som rådgiver.

- Har tatt min straff
- Jeg måtte ta 75 dagers samfunnstjeneste. Jeg var ung og naiv, men har tatt min straff, sier Kristiansen i dag.

Kristiansen føler nå presset og til slutt gir han etter. De avtaler å møtes i Alicante i Spania. Vi har nå kommet til slutten av mai i år.

- Jeg har noen kompiser fra treningsmiljøet der. Han og noen av hans venner, plasserte jeg rundt omkring i kafeen hvor vi skulle møtes. Jeg hadde ikke lyst til å møte disse karene uten at jeg hadde noen form for sikkerhet, sier Kristiansen.

Det kan i ettertid virke som et smart trekk. For det første «Eduardo» og kompisen gjør, er å ta tak i Kristiansen og slenge ham opp etter veggen.

- Det første de gjør, er å komme mot meg og presser meg opp etter veggen. Det virket som at de hadde lyst til å ta meg med. Men da kom jo kompisene mine og fikk roet gemyttene, sier Kristiansen.

Ifølge Kristiansen hadde «Eduardo» med seg sin oppdragsgiver, som skulle vise seg å være en tidligere forretningsforbindelse av Kristiansen fra rundt 10 år tilbake.

- Jeg jobbet sammen med personen tidligere, sier Kristiansen.

Bekrefter møte
Den angitte personen bekrefter overfor Nettavisen NA24 at han møtte Kristiansen i Alicante, men bestrider at det er han som står bak torpedoene.

- Jeg møtte ham i Alicante. Det stemmer. Vi hadde en sen lunsj i havna. Det var bare jeg som satt med bordet der, men han hadde med seg seks til syv muskelmenn, dørvakter og sånn, sier personen til Nettavisen NA24.

- Dine muskelmenn skulle først ha tatt og presset ham opp mot veggen. Så du hadde ikke med deg to muskelmenn?

- Nei, nei. Helt feil. Jeg bruker advokat. Men jeg forstår at han føler seg truet. Det er andre som jager ham og truer ham, sier personen.

- Så han lyver, når han sier du hadde med to muskelmenn?

- Ja. Han skylder så mange penger. Som kreditorer har vi gått på hardt, men vi har rett til å gå på hardt som kreditorer. Men vi bruker advokater på det, sier personen.

- Han hevder også at du står bak torpedoene ved huset i Asker.

- Nei, det er bare tull.

- Hvem står bak tror du?

- Jeg aner ikke, men antakelig en av de mange han skylder penger. Jeg bare vet at det er folk rundt huset hans hele tiden. Ifølge naboen er det mye skumle folk som går inn og ut av det huset, og når han ser noe ringer han og sier at nå er det sirkus hos Are igjen, sier personen.

- Jeg skal gjøre alt jeg kan for at han skal havne i fengsel, sier personen.

Solgt aksjer dyrt
Nettavisen NA24 avslørte torsdag at flere straffedømte nordmenn har blitt koblet til salg av Johnsen Oil-aksjer til tyske småsparere.

Prisingen per aksje har vært så høyt som 16 euro, noe som har verdsatt Johnsen Oil til seks milliarder kroner. Selskapet har tilnærmet null omsetning.

Et av selskapets egne styremedlemmer mener denne prisingen er latterlig.

- Ville du ha kjøpt aksjer i Johnsen Oil til 16 euro?

- Haha, det ville jeg garantert ikke ha gjort, sier Chenghung Chen til Nettavisen NA24.

Les mer: Straffedømte nordmenn koblet til selskap verdsatt til seks milliarder

BI-professor Petter Gottschalk reagerer kraftig.

- Stemmer dette så er det i så fall ikke snakk om pyramidespill eller legejuks eller annen tidligere kriminalitet, men om bedrageri, sier Gottschalk til Nettavisen NA24.

Les også: - Her må Økokrim på banen

Selskapets tekniske direktør innrømmer at han har forfalsket et dokument som er brukt til å lokke investorer.

Les mer: - Denne rapporten har jeg forfalsket

Selskapet styremedlem truer med søksmål.

Les saken - Jeg vil få sparken

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene