Gå til sidens hovedinnhold

Vi spiser fortere enn før

Ikke bare spiser vi stadig mer usunt. Vi hiver maten innpå mye fortere enn før også.

(SIDE2:) Allerede i barnehagealder lærer vi at det er sunt å spise sakte. Nå ser det ut til at barnelærdommen har gått i vasken.

Skaper overvekt
En britisk undersøkelse viser at vi bruker 18,5 minutter mindre på å spise middag nå enn for tjue år siden.

På 1980-tallet brukte britene 33 minutter på middagen, mens de i dag bruker 14,27 minutter. Faktisk er det bare én av ti som bruker mer enn en halvtime på måltidet, mens syv av ti bruker mindre enn ett kvarter.

Dette kan være en av grunnene til overvektsepidemien som herjer Europa, tror forskerne.

Familiesamværet ved middagsbordet har også blitt byttet ut. Nå spiser åtte av ti middag foran TVen, mens én av fem spiser foran datamaskinen. Mange bruker også middagstiden på å lese, sende tekstmeldinger og snakke i telefonen.

Likt blant nordmenn
Selv om dette er britiske tall, er det lite som tyder på at situasjonen er annerledes her hjemme. Tall fra 2000 viser at vi bruker 30 minutter mindre på matlaging og måltider nå enn i 1980, skriver Statistisk sentralbyrå.

Nortura.no skrev i 2004 at 40 prosent av befolkningen inntar et måltid på farten én eller to ganger i uken. Blant disse er flest 25-39 år. Bare halvparten av nordmennene spiser varm middag hjemme hver dag, og hver tredje spiser ikke middag hjemme én eller to ganger i uken.

Tallene viser også at 40 prosent av oss spiser et kaldt måltid til middag av og til eller ofte og at hver femte kjøper mat på bensinstasjonen én gang i måneden eller oftere.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året