Gå til sidens hovedinnhold

- Vi støtter samfunnet med å røyke

Røykebok til angrep på «moralistene».

(Nordlys) Men boka er mer enn et oppgjør mot antirøykere, moralister og tapt frihet.

– Det er også en kulturhistorisk bok. Tobakkens historie er 500 år gammel i Europa, og røyking har hatt stor plass i folks liv gjennom mange generasjoner, sier forlagsredaktør Jens Harald Eilertsen i tromsøforlaget Margbok, som gir ut boka – med nasjonal lansering i Oslo kommende torsdag.

Kjente navn
I prosjektet er 18 norske forfattere og to tegneserieskapere bedt om å fortelle om kunsten å gi seg røyken i vold.

Og kanskje kan bidraget fra forfatteren Agnes Ravatn best illustrere hvilket stigma røykerne er utsatt for i 2013:

«Kjære Jon! Takk for sist. Eg kan dessverre ikkje vere med i boka di, for foreldra mine veit ikkje at eg røyker. Beste helsing frå Agnes.»

– Hun ba altså først om å slippe å bidra, men ombestemte seg, og da valgte redaksjonen å ta med e-posten i sin originale form. Den sier jo mye, smiler forlegger Eilertsen, som selv har bidratt med en tekst i boka – i likhet med for eksempel Dag Solstad, Knut Nærum, Bjørn Bjørnsen, Thomas Hylland Eriksen, krigslegen Hans Husum og tegneren Steffen Kverneland.

Ideen kom på julebord
Bidragsyterne har levert tekster som spenner fra personlige betraktninger til fagstoff.

«Men hovedpunktet er at den vulgære Røykeloven vil føre til økt fokus på sigarettens litterære betydning», skriver Dag Solstad.

Dypest sett peker alle tekstene i boka i samme retning – de handler om retten til å velge livsstil.

– Ideen kom på et julebord hos Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), der alle måtte gå ut å røyke. Og selv i Oslo er det kaldt i desember, forteller Jens Harald Eilertsen.

– Det ble til at vi brukte Marit Auslands kontor i NFFO som røykerom. Hun er en notorisk røyker selv. Og der kom ideen opp om at det kanskje var grunn til å lage ei bok om dette temaet.

– Var promillen høy da?

– Nei-nei-nei, dette var før middagen ble servert. Men det ene ordet tok det andre, og forfattere som Egil Børre Johnsen, Jon Rognlien og Jon Severud ledet an.

Humor og alvor
Også røykeren Eilertsen skulle skrive, men han fikk en større oppgave enn han hadde tenkt.

– Det var ikke meningen da at vi i Margbok i Tromsø skulle gi den ut, men etter litt kontakt med forlag i Oslo som ikke ville gjøre det på våre premisser, ble jeg spurt av Jon Rognlien om ikke Margbok kunne gjøre det.

I tillegg er Ola Reibo i Tromsø ansvarlig for design.

– Han har gjort en fantastisk jobb, og boka er blitt så fin, med gamle reklameplakater, tegninger og humor, i tillegg til alvoret, sier Eilertsen.

Han sier at det slett ikke er noen tanke om å få flere til å røyke som ligger bak bokprosjektet.

– Nei, selvsagt ikke. Røyking er ikke sunt og vi innretter oss etter røykeloven. Noen av tekstene går som sagt på det kulturhistoriske, mens andre tar for seg tapt frihet og de ekstreme moralistene, som har hevd på å slippe til ellers.

Det siste er tema for hans egen tekst.

– De norske reglene er strengest i verden, og selv når man går på fjellet kommer det unge mennesker bort og ber om at man stumper røyken. Husk at mange røykere har det godt med tobakken, og det finnes mange andre ting som er skadelig, som det ikke reageres mot på samme måte. For eksempel krig, bilkjøring, sukker og alkohol. Bilmotoren kan stå og gå på tomgang, uten at noen reagerer nevneverdig og folk dynker seg i parfyme. Men det er røykerne det blir reagert mot.

Ekstreme moralister
– Er dere mot røykeloven?

– Nei, røykeloven skulle skåne dem som jobber på restauranter og barer, og det er bra. Men derfra til det ekstreme vi hører fra moralistene, er det langt.

– Synes dere det er et poeng at røyking koster skattebetalerne store summer?

– Nei. Ikke bare betaler vi store avgifter på tobakken – vi sparer samfunnet mye ved at færre trenger pensjon og sykehjemsplasser, sier Eilertsen.

– Vi mener derfor at vi er med på å understøtte samfunnet gjennom å røyke, smiler han.

Oslolanseringen på torsdag skjer med forfatterne til stede – på Sol Cigar, Oslos siste store tobakkssjappe.

– I kveld skal vi ha en førlansering her i Tromsø. Det blir på G, hvor jeg tok min siste innesigarett 1. juni 2004.

Les flere saker fra Nordlys.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken