Gå til sidens hovedinnhold

Vi tester nye iPod Nano

Har Apple laget nok en kassasuksess? Her er nye iPod Nano.

Apple lager uten tvil markedets aller mest populære, rene mp3-spillere. Vi har testet den tredje utgaven av superpopulære iPod Nano, og denne gangen har både utseendet og innmaten fått en kraftig overhaling.

Perfekt i lomma
Når vi først er inne på utseendet, kan vi ikke komme utenom å nevne at nye iPod Nano har et veldig annerledes utseende enn sine forgjengere. Til forskjell fra sin lange, smale forgjenger, er nykommeren nemlig rundt to centimeter kortere og vel en centimeter bredere. Tykkelsen er lik, med magre 6,5 millimeter. Spilleren ligger godt i hånden og er enkel å betjene med en hånd.

Ved første øyekast ser nye Nano kanskje en tanke mindre elegant og lekker ut enn forgjengeren, men etter noen dager med spilleren har vi allikevel latt oss overbevise. Ikke bare er den lekker, den passer også langt bedre i lomma enn forgjengeren. Med to centimeter kuttet på høyden kan vi ha den i trange bukselommer og sette oss ned uten å engang merke at den er der.

Spilleren har også blitt noe bredere, og har dermed fått en større skjerm. Skjermen måler 2 tommer og har en oppløsning på 320x240 punkter. Dermed er skjermen like stor som på en rekke mobiltelefoner. Det er praktisk både når vi skal se på bilder og video.

Video-nano
En av forskjellene fra de tidligere variantene, er at nye iPod Nano nå kan spille av video. Du kan både laste over filmer, musikkvideoer og tv-serier til iPoden og kikke på dem på bussen eller når du er ute på reise. Batteriet skal vare i et døgn når du lytter til musikk, og holder til 5 timers videotitting.

Skjermen kan riktignok ikke måle seg med verken de største iPod-skjermene eller med tv-en hjemme, men både størrelsen og lysstyrken har blitt betraktelig bedre enn på forgjengeren. Dette får du naturligvis også godt utbytte av når du ser på bilder og ellers blar rundt i menyene.

Som musikken, må både bilder og video må flyttes til iPoden ved hjelp av Apples eget musikkprogram iTunes som finnes gratis tilgjengelig for både Mac- og pc-brukere. Overføringen gjøres svært enkelt, og det er ingen problem verken å overføre musikk, spillelister, bilder eller annet innhold til spilleren.

Enda mer brukervennlig
Sist Apple kom med en nyversjon av iPod Nano kunne ikke Nettavisen oppdage noen voldsomme forskjeller på brukervennlighet. Vi fant rett og slett ingen store, revolusjonerende nyheter.

Denne gangen har selskapet gjort en rekke forbedringer. I tillegg til at vi kan se video har Apple implementert det de selv kaller cover flow. Kort fortalt kan du laste over coveret på alle albumene du laster over på iPoden din, og bla i album basert på utseendet på coveret. Vet du hvordan albumet du leter etter ser ut, er det enkelt å finne frem selv om du har glemt både artist og album. I tillegg ser det hele stilig ut!

Heldigvis er ikke endringene så store at Apple mister stempelet som markedets mest brukervennlige mp3-spiller. Dersom du har en lang liste album, artister eller sanger, kan du bla svært raskt i listene. Dette gjøres ved at første bokstav i album, artist eller sang vises på skjermen over listen når du blar. Blar du ekstra raskt med hjulet, hopper du raskt nedover i alfabetet.

Helt grei lyd
Nå er det ikke bare brukervennlighet og utseende som spiller en rolle på en mp3-spiller. Lydkvaliteten spiller naturligvis minst like stor rolle. Sist vi testet iPod Nano var vi litt skuffet over at lydkvaliteten ikke hadde blitt forbedret, men snarere forverret et lite hakk.

Denne gangen er det ingen merkbar forskjell på lyden sammenlignet med forgjengeren. Nano er med andre ord fortsatt ikke den beste spilleren på markedet hva lydkvalitet angår. Hodesettet som følger med er det samme som tidligere, og skal du ha god lyd må du nok investere i et noe bedre hodesett.

Med bedre hodesett blir lyden følgelig bedre, og med mindre du er veldig kresen, kan du i stor grad tilpasse lyden med EQ-innstillingene på spilleren.

Artige småspill
Spillene på den forrige versjonen av Nano slo aldri helt an i Nettavisen-redaksjonen. Denne gangen er vi mer overbevist, noe den store skjermen trolig bidrar til. Forhåndsinstallert finner vi kabal, en sirkulær 3D-versjon av Brick og en oppdatert versjon av Music Quiz.

Er du ukjent med musikken i samlinga di, får du nemlig ganske god hjelp til å bli kjent med den gjennom spillet som denne gangen heter iPod Quiz. En morsom måte å høre på musikken sin på – samtidig som du drilles og gjør klar for musikkquiz ute i den virkelige verden.

Dersom ingen av spillene på iPoden faller i smak kan du laste ned en rekke andre spill i iTunes.

Overkommelig pris
Apples nykommer kommer i to størrelser. Du kan velge om du vil ha 4 eller 8 gigabyte lagringsplass, og velge mellom fem forskjellige farger. Prisen for det billigste alternativet er 1200 kroner, mens du for storebroren må ut med 1600 kroner.

Rett rundt hjørnet er også Apples iPod Touch, som bortsett fra at den ikke er en mobiltelefon er en tro kopi av iPhone. Også denne kommer i en variant med 8 gigabyte lagringsplass. Prisen for denne er imidlertid rundt en tusenlapp høyere enn iPod Nano. Er du ute etter en ren musikkspiller, vil Nano med andre ord være et langt bedre valg enn Touch.

En ekte mini-iPod
Selv om vi i utgangspunktet synes Apple har gått i feil retning med utseendet på iPod Nano, har den fått en rekke av egenskapene den bør inneha for å faktisk kunne være et fullverdig alternativ til den originale iPoden. Takket være blant annet den nye, store skjermen og støtten for å vise video, er det i større grad bare typen lagring og lagringskapasiteten som skiller Nano fra storebroren iPod Classic.

Har du vært fornøyd med tidligere versjoner av Apples iPod, kommer du garantert ikke til å bli misfornøyd denne gangen heller.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken