Gå til sidens hovedinnhold

- Vi trenger mer rutine

DALGÅRD (vif-fotball.no): Etter seieren mot Steinkjer i åpningskampen har Vålerengas andrelag tapt seks strake kamper. - Vi trenger mer rutine i den bakre fireren. Fortsetter vi som nå rykker vi rett ned, sier Vålerenga-trener Andreas Holter.

- Hvis klubben mener at vi skal ha et lag i 2. divisjon, kan vi ikke gå gjennom sesongen med et reint juniorforsvar. Dette er ikke en kritikk av unggutta, de gjør så godt de kan og blir bedre og bedre for hver kamp de spiller. Men vi skal huske på at dette er spillere som knapt nok har spilt seniorfotball før og ikke er klare til å takle utfordringene de møter i 2. divisjon, sier VIF-treneren til vif-fotball.no.

- Da vi møtte Byåsen i fjor hadde vi Jørgen Horn og Arnar Førsund som midtstopperpar. To robuste spillere med fast plass på U21-landslaget. Med solide folk bak blir utgangspunktet for seier og poeng bedre. Nå havner vi stadig under og må stort sett jage utlikning hele kampen. Vi får aldri roen til å spille vårt spill. Vi slapp i fire mål mot Byåsen i dag. Det betyr at vi måtte score fem for å vinne. Det skjer rett og slett ikke borte mot Byåsen. Vi setter oss selv i en veldig vanskelig situasjon når vi slipper inn mål på den måten som vi gjør.

Men er ikke nettopp matchinga i 2. divisjon det som skal til for at unggutta skal skaffe seg den nødvendige rutinen?

- Dette er en kanonarena for dem, men akkurat nå er det litt for tøft. De lærer mer dersom de får sjansen nå og da sammen med noen ringrever som kan styre dem og gi tilbakemeldinger mens kampen pågår. Nå blir de litt aleine.

- De er urutinerte og det er helt klart at de i perioder er avhengig av denne matchinga for å skaffe seg rutine, men dersom vi ønsker å holde oss i 2. divisjon, må vi ha en annen sammensetning i forsvaret enn den vi har hatt til nå.

Må vinne ni kamper
Holter anslår at Vålerenga behøver 30 poeng for å holde plassen i 2. divisjon. Fasiten etter syv kamper er tre poeng.

- Vi trenger en periode med tre-fire seire på rad for å klatre noen plasser på tabellen. Den perioden bør komme så fort som mulig, men vi har noen tøffe uker foran oss. A-laget skal ha ferie. Det betyr reint juniorlag i to kamper mot robuste 2. divisjonslag. Særlig bortekampen mot topptippede Kristiansund blir tøff. Det blir en prøvelse og passer oss ikke så veldig bra akkurat nå.

- Situasjonen er prekær nå og vi må vurdere om vi skal hente inn mer rutine i sommer.

Så du vurderer et nytt comeback?

- Nei, jeg kommer neppe til å spille 2. divisjonsfotball i år, men jeg mener, uten at jeg har snakket med han om det, at David Brocken har kvaliteter vi har bruk for slik situasjonen er nå. Hans rutine og slepne fot hadde vært gull verdt på dette nivået. Vi trenger rutine i det bakre leddet vårt. Det har Brocken i bøtter og spann.

- I ferien skal vi ha samling i bånn. Vi skal sette oss ned med alle trenerne i klubben for å finne løsninger som kan bringe oss høyere på tabellen.

Det synes imidlertid klart at Holter får forsterket troppen i løpet av ferien. Tre av Vålerengas utleide spillere kommer tilbake til klubben i juni.

- Hvis vi skal være egoistiske og bare tenke på 2. divisjonslaget, må vi innrømme at vi har savnet Glenn Roberts, Amin Nouri og Kristian Brix denne våren. De vi forsterke laget vårt når de er tilbake. Samtidig så er det viktig at de får med seg erfaring fra Adeccoligaen og livet i andre klubber både på og utenfor banen. Jeg er helt sikker på at de har hatt godt av å være der de har vært.

3. divisjon er krise
Uansett, resten av sesongen handler om å berge plassen.

- Det ser ikke så lyst ut akkurat nå, men vi stresser ikke. Vi skal klare oss og dersom vi holder plassen er vi godt rusta inn mot neste år. Da vil vi ha mange unggutter med solid erfaring fra dette nivået. Men det er fullstendig krise dersom vi rykker ned. 3. divisjon er ingen god arena verken for de unge talentene eller A-lagsspillerne som er utenfor førsteelleveren.

- 3. divisjon er et forferdelig nivå, men det er alltid ett eller to gode lag med ambisjoner i hver avdeling. Det betyr at vi er nødt til å vinne 20 kamper for å rykke opp og må bruke masse ressurser i en divisjon vi ikke ønsker å være i. Det blir et pes. Vi brukte mange år på å komme oss opp forrige gang og det vil være en katastrofe for klubben dersom vi rykker ned nå.

Situasjonen er imidlertid ikke helt svart. Holter øyner muligheten for litt hjelp fra Åråsen.

- Det virker som om Lillestrøm har stø kurs i retning bånnplassen nå. Når a-laget rykker ned, går rekruttlaget samme veien. Dermed kan vi faktisk berge plassen selv om vi havner som nummer tolv takket være Lillestrøm, spøker VIF-treneren.

Lillestrøms 2. lag havnet forøvrig på nedrykksplass i Vålerengas 2. divisjonsavdeling forrige sesong, men beholdt plassen da andre lag forsvant ut som følge klubbsammenslåing og a-lagsnedrykk.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot