GRØNLAND: - De vest-afrikanske narkoselgerne vi ser, er hovedsaklig hasjselgere på Grünerløkka. Stort sett er det da snakk om små beslag, sier stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen.

Tirsdag denne uka fortalte dittOslo.no om dokumentaren Insider på tv-kanalen MAX, som viste utbredt narkosalg i Oslo sentrum. Insider har intervjuet en rekke vest-afrikanske personer, som selger blant annet kokain i Oslos gater.

Bak selgerne skal det stå tungt kriminelle nordmenn, fra blant annet mc-gjenger.

Dette ønsker ikke politiet å kommentere.

- Det får bli deres konklusjon, jeg vet ikke, sier Stølen, som understreker at Grønland politistasjon kun forholder seg til miljøet på gatenivå.

LES OGSÅ: «Frankie» fra Gambia tjener 85.000 i måneden på kokainsalg i Oslo

Pågriper og utviser

Kåre Stølen sier de vest-afrikanske selgerne stort sett selger hasj, og ikke kokain, slik dokumentaren Insider mener å avsløre.

Grønland politistasjonen har hatt en langvarig innsats for å få bukt hasjselgerne.

- Vi pågriper, pågriper og pågriper, og de utvises, utvises og utvises, men de kommer tilbake, sier Stølen.

Hans erfaring er at nettverket styres fra utlandet, men understreker at Grønland politistasjon kun har ansvaret for gatesalget i Oslo, og ikke bakmennene.

LES OGSÅ: - Det kan ikke koste flere hundre kroner å kjøre barna til barnehagen

- Vanskelig å knekke
Stølen påpeker at det er vanskelig å knekke gatesalget, så lenge etterspørselen er så stor.

- Det er hvermansen som kjøper. Det kan være på vei til og fra jobb, eller til og fra fest. Det handler mye om holdninger, etikk og moral. De som kjøper synes tydeligvis det er greit å ødelegge bomiljøer på Grünerløkka, som plages med dette salget. Jeg synes det er veldig dårlig gjort, sier Stølen.

Avsluttet innsatsen for et år siden
Heller ikke avsnittet for organisert kriminalitet vil kommentere opplysningene som kommer fram i Insider.

- Jeg har ikke sett den, men det jeg kan si er at vi kjørte en innsats mot gatesalg og vest-afrikanere for en tid tilbake, men det ble avsluttet for over et år siden. Det var i hovedsak en spesiell innsats mot å stanse innførsel av kokain og heroin, sier Einar Aas, seksjonsleder for organisert kriminalitet i Oslo.

Han forteller videre at politiet har hatt et godt samarbeid med det vest-afrikanske miljøet i Oslo, men at det nå er lagt lokk på saken, fordi politiet ikke ønsker å bidra til en økt stigmatisering av denne gruppen.

Aas vil ikke kommentere dokumentaren ytterligere, men viser til en av prosjektlederne under organisert kriminalitet og til Grønland politistasjon, som har ansvar for gatesalget av narkotika i de aktuelle områdene.

Det har så langt ikke lykkes dittOslo.no å få tak i prosjektlederen.

LES OGSÅ: Slik utnyttes afrikanere i narkonettverket

Se klipp fra Insider her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=jg63EH_j0gmbsdNkJCEChk2aY0In3JTSNRe5TpcoX5ATgFv2zXcSgIEl19dMUrzjAbTEOtqn6ma8EhymNi8vQnjhyiRyWzV12Igy8j-VToWyOd5iX17L13nze7c6V4qidHT3PsF7usQ&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Video: MAX

- For stort
Journalist i Insider, Atle E. Reinton, har laget dokumentaren. Han og resten av teamet brukte to år på prosjektet, men Reinton forteller at mesteparten av filmingen ble gjort høsten 2014 - altså etter at politiet avsluttet sin innsats.

Han sier det er vanskelig å vite hvorfor politiet ikke vet mer om det organiserte nettverket som beskrives i dokumentaren.

- Det blir bare spekulasjoner fra min side, men kanskje det er så stort at de nesten ikke vil ta i det. De trenger kraftige virkemidler om de skal klare å knekke det, sier Reinton.

Han sier det ikke er overraskende at politiet mener nettverket styres fra utlandet.

- Mye av det gjør jo det. At nordmenn også er med som bakmenn er ganske nytt. Vest-afrikanerne som beskrives i dokumentaren er lavt ned på rangstigen, og brukes til salg og smugling av mindre mengder, for eksempel en halv kilo kokain i magen. Nordmennene, og også albaniere, brukes til mye større kvanta, sier Reinton.

Han forteller videre at nordmennene anses som attraktive samarbeidspartnere - også i det afrikanske miljøet. Nordmenn kommer seg lettere over grenseovergangene, enn det for eksempel vest-afrikanerne gjør.

Reinton sier imidlertid at han er overrasket over at politiet fokuserer på omsetning av hasj.

- Det er litt overraskende, ja. De selger også hasj, men det er kokain som er det store, sier han. Han forteller at det helst er nord-afrikanske miljøer og norsk-somaliske miljøer som selger hasj og marihuana. Disse holder gjerne til under Vaterland Bro på Grønland.

- Vest-afrikanerne satser på kokain på grunn av høyere fortjeneste, men de har selvsagt også hasj, legger Reinton til.

Insider sendes i reprise denne helga, og om du vil holde deg våken utover natta kan du få den med deg klokka 01.50 natt til lørdag og klokka 00.40 natt til mandag, på tv-kanalen MAX.

Se klipp fra Insider her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=5cmZVwLBDSO95YSHxfpX6469u9GK3rGYYgPo_Tqtk0LTmZxNFBVvdoi8J1j-gLHICvt9x3iP32owRWKy7z4MGsQbMB5qjKviyjGdm-M_bTZRgh2iRNoNftrsXUuR7O0iyWMkbWzWmj4&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Video: MAX

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED