Gå til sidens hovedinnhold

Bli med jagerpiloten på tokt

Denne videoen plasserer deg i cockpiten på en Eurofighter Typhoon.

HTML EMBED

Det er få forunt å fly et jagerfly i gjennom dalsøkk så tett mot bakken at en nærmest streifer borti tretoppene, men på tekniske museum i London har de det nest beste - en simulator som plasserer de besøkende i baksetet på en Eurofighter Typhoon.

Om du ikke har tenkte deg til London med det første, kan vi tilby det, ehh, tredje beste: Videoen som blir vist i simulatoren.

I løpet av den seks minutter lange turen tas seeren først tolv kilometer til værs før piloten vender snuten mot jorden og stopper ikke før flyet dundrer av gårde drøyt 75 meter over bakken gjennom trange dalføre.

Opptaket er gjort i strålende vær over Lake District og dalene i Wales, og det er RAF-piloten Jamie Norris som holder i spakene. Under turen kommenterer han hva vi ser, hvor høyt han flyr og hvor mange g-krefter flyet blir utsatt for.

Se hele simulatorvideoen i toppen av artikkelen.

Eurofighter Typhoon er et tomotors kampfly utviklet i samarbeid mellom selskap i Storbritannia, Tyskland, Italia og Spania, hvor flyet også er operativt.

Typhoon er en lettvektskonstruksjon hvor mer enn 80 prosent av flykroppen består av komposittmaterialer, mens resten er stål og aluminium. Med våpen veier flyet drøyt 15 tonn.

Makshastigheten er 2390 km/t, eller rundt to ganger lydhastigheten. Maskinen kan utstyres med både luft-til-luft- og luft-til-bakke-missiler samt Mauser BK-27-kanon og flere Paveway-bomber.

Flyet var, sammen med JAS 39 Gripen og F-35 Lightning II, under vurdering av det norske forsvaret som erstatter av de aldrende F-16-flyene. Vi endte opp med F-35.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken