Gå til sidens hovedinnhold

Fra apestrek til genistrek

Se hvordan den smarte orangutangen kjøler seg ned.

HTML EMBED

I 2009 herjet den 33 år gamle orangutangen Nonja Facebook ved å ta bilder av livet på innsiden av buret. Nonja og tre andre orangutanger ble utstyrt med et kamera som spyttet ut rosiner når de tok et bilde.

Selv om dette høres imponerende ut, var bildene bare et biprodukt for apene som ville ha rosiner. De brydde seg fint lite om motivene. Da er den ferske videoen fra dyrehagen i Tokyo, hakket mer oppsiktsvekkende.

Ikke bare apestreker

Ved hjelp av et håndkle og en vannkilde, vet dyret nøyaktig hvordan det skal gjøre livet litt mer tålelig på en glovarm dag. Med menneskelignene bevegelser, dypper orangutangen håndkleet i vannet, vrir det opp og legger det over ansiktet.

Når orangutangen ikke vil låne bort håndkleet til en mindre ape i stammen, forsøker den yngre å kaste vann over seg selv med hendene. Men dømt utifra de iherdige forsøkene på å få tak i håndkleet, er det neppe like effektivt.

Videoen av orangutangen har blitt en hit på nettet. Rundt 250.000 mennesker har så langt sett klippet siden det ble publisert 14. august.

Tredje smarteste dyret

Orangutangen blir ofte omtalt som de smarteste dyrene etter mennesket, men ifølge Discoverys Animal Planet, er det sjimpansen etterfulgt av delfinen som får den æren. Orangutangen listes som verdens tredje smarteste dyr foruten mennesket.

Orangutangen har en sterk kultur, avansert kommunikasjonssystem og kan bruke verktøy i naturen. De utviser både tenkeevne og erkjennelse, og mødre tar vare på barna sine i mange år for å lære dem litt om livets realiteter.

HTML EMBED
Reklame

Sommerens kuleste badeflåter