FORNEBU (Nettavisen): Byggingen av gigantprosjektet Fornebubanen har gått på nok en milliardoverskridelse, og nå mener Fremskrittspartiet i Oslo at bremsen må settes på.

Se den enorme byggegropa der Frp nå vil stanse arbeidet:


– Byggingen av Fornebubanen må stanses, er brannfakkelen fra partiets gruppeleder i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen, og fylkesleder i Oslo Frp, Andreas Meeg-Bentzen.

Nettavisen møter de to Frp-politikerne ved den enorme byggegropa på Fornebu, der endestasjonen til Fornebubanen skal ligge - og hvor byggearbeidet har pågått i halvannet år.

Les også: Ny gigantsmell for Fornebubanen: – Nesten ikke mulig å overdrive hvor dramatisk dette er

– Løper løpsk

Oslo Frps bystyregruppe har nå vedtatt å skrote hele Fornebubanen, avslører politikerne overfor Nettavisen.

Det skjer én måned etter at det ble kjent at T-baneprosjektet har sprukket med ytterligere fem milliarder kroner.

– Det er fordi kostnadene løper løpsk, og vi ser jo at Oslo får veldig lite igjen for dette. Nå må man bruke sunn fornuft og skrinlegge prosjektet, slår Meeg-Bentzen fast.

– Men prosjektet er jo allerede i full gang. Er det ikke da for sent å stanse dette nå?

– Nei, det er ikke for sent. Vi ser jo at arbeidene har kommet langt, og det er til nå lagt inn om lag tre milliarder kroner. Men per dags dato er vi oppe i 28,5 milliarder kroner for hele prosjektet, og jeg tror ikke vi har sett slutten der, sier Wilhelmsen, og påpeker:

– Vi kan ikke bygge for enhver pris.

De viser samtidig til at prislappen for OL på Lillehammer i 1994, til sammenligning var på fire milliarder kroner. Mens banen som skal gå mellom Majorstuen i Oslo til Fornebu i Bærum, altså er beregnet å koste seks ganger så mye.

Les også: Full brems for Fornebubanen: - Oppsiktsvekkende av byrådet

– Var dråpen

Det var fjerningen av Majorstuen stasjon fra Fornebu-prosjektet, som fikk Frps bystyregruppe til å lande på sin konklusjon.

– Det var det som var dråpen som fikk begeret til å renne over. Det var ingen lett beslutning å ta, vi har vært for Fornebubanen i lang tid - men nå har smertegrensen nådd for Oslo kommune, sier Wilhelmsen.

Majorstuen stasjon alene er kostnadsberegnet til fem milliarder kroner, men etter de siste overskridelsene for Fornebubanen, ble Oslo kommune, Viken fylkeskommune og staten enige om å fjerne stasjonen fra Oslopakke 3-avtalen. Dermed blir det ikke noe av en en ny underjordisk T-banestasjon på Majorstuen, der det skulle bygges en ny bydel med boliger over stasjonen.

Avtalen betyr også en kraftig økning av bompengene, og størst økning blir det for elbiler.

– Det er nå veldig mange gode prosjekter i Oslo som ikke blir fullført eller påbegynt, som Majorstuen stasjon og dobbeltspor for T-banen. Det vil få store konsekvenser for Oslo, påpeker Meeg-Bentzen.

Oslopakke 3 finansierer de store samferdselsprosjektene i Oslo-området med blant annet bompenger, og Fornebubanen får i dag mesteparten av inntektene fra bompengene.

– Nå må vi rykke tilbake til start, fordi Oslo som by kan ikke bli så skadelidende av at det er ett prosjekt som skal få alle pengene. Derfor må vi stoppe prosjektet, og ta prisen for å stoppe det, legger Wilhelmsen til.

Les også: Obos sier nei til mer penger til Fornebubanen: Ber staten ta regninga

– Fyll den igjen

Tilbake står uansett den enorme byggegropa rett ved Fornebu Senter, som er på størrelse med seks fotballbaner. Der T-banetunnelen ende, og en underjordisk T-banestasjon og et servicebygg skal bygges. På toppen skal det etter planen bygges boliger.

– Om prosjektet skrinlegges, hva skal man da gjøre med den enorme byggegropa?

– Vi håper jo at den blir fylt igjen. Det er naturlig at man gjør det. Så får man jo se om den kan brukes til noe annet. Det ligger jo allerede inngåtte kontrakter som vil kunne brukes til å fylle igjen byggegropa, sier Meeg-Bentzen.

– Du nevner selv kontrakter, det er jo mange kontrakter her som det vil koste masse penger å komme seg ut av?

– Ja, men det er en konsekvens av den rødgrønne politikken i Oslo, svarer fylkeslederen.

– Så hvem skal få den regninga?

– Det vil jo til syvende og sist faktisk bli Oslos innbyggere, og da vil Oslos innbyggere se hvordan bystyret har holdt på, sier han.

Les også: Kraftige reaksjoner mot økte bompenger: – Dette er veldig urettferdig

– Båtforbindelse?

Frps bystyregruppe vil før sommeren fremme en formell sak for bystyret, om å stoppe Fornebuprosjektet.

– Vi har hatt en grundig behandling av saken, og mener det ikke er riktig å fortsette, sier Wilhelmsen.

– Men er det ikke viktig å få på plass Fornebubanen, som det har vært snakket om i så mange år?

– Det kan man si, men man kan ikke få på plass Fornebubanen for enhver pris. Den som sitter igjen som den store taperen er jo Oslo kommune, påpeker hun.

Fornebubanen skal etter planen kunne frakte 6400 passasjerer i timen når banen står ferdig, til og fra den gamle flyplasstomta der det vil bo nærmere 30.000 personer når hele området er ferdig utbygd.

Les også: Gigantprosjektet tar fem år og påvirker tusenvis i Oslo - sjekk om du blir berørt

– Fornebu blir på størrelse med en middels stor by. Hvordan skal man få transportert alle som bor der uten Fornebubanen?

– Fram til nå så har man brukt buss, og det har gått greit. Vi ønsker at det skal være gode kollektivforbindelser til Fornebulandet, og kollektivfelt kan være en mulig måte å se det på. Vi har jo hatt båtforbindelse dit før, som dessverre ble nedlagt, sier Frps gruppeleder.

- Bærum på nakken?

Totalt skal det bygges seks nye underjordiske T-banestasjoner på den åtte kilometer lange strekningen, som skal gå mellom Majorstuen i Oslo og Fornebu i Bærum. De fleste stasjonene ligger i Bærum. Les mer om stasjonene her.

Banen skal fortsatt ende på Majorstua, selv om den nye stasjonen der blir skrotet.

– Står dere ikke i fare for å få folk i Bærum på nakken her?

– Det gjør vi helt sikkert, men nå er det nå slik at Bærum er en kommune og Oslo en annen. Det skal ikke være meningen at Oslo skal sitte igjen med Svarte-Per. I tillegg skal Oslo betale mest for en bane Bærum får mest nytte av, sier Wilhelmsen.

Nå håper Frp-politikerne at andre partier følger etter dem.

– De andre partiene bør også gå i seg selv, om det er slik at Oslo kommune ikke skal få gjennomført noen av sine prosjekter fremover. Det er ikke riktig, avslutter de.

Også Folkets parti (FNB) har krevd stans for Fornebubanen, og kostnadsøkningene for banen skal nå behandles av bystyret.