Gå til sidens hovedinnhold

- Herregud, var jeg så ung!

- Jeg så jo ut som en guttunge, var Gunnar Sønstebys første reaksjon da han traff Knut Joner som spiller ham i Max Manus. Se video og bilder.

(SIDE2:) Gunnar Sønsteby (90) var 22 år gammel da han ble en del av motstandsbevegelsen rundt Max Manus. Nå skal hans, Max’ og de andre guttas og jentenes historie bli film i regi av Espen Sandberg og Joachim Rønning.

Både regissørene, som hovedskuespillerne, denne tirsdagen på Karl Johans gate, var langt fra født da historien utspant seg. Men Sønsteby mener likevel historien er i gode hender.

- Ærer Max og motstanden
- Jeg ser denne filmen som en film, ikke bare om Max, men om motstandsbevegelsen, sier Gunnar Sønsteby til Side2.

Han tror filmen vil ære Max Manus, og sier han gleder seg til å se den. Han har vært en del av prosessen frem til opptak for alle de involverte, rett og slett fordi han har vært tilgjengelig som livsvitne.

Tirsdag overvar han og kona Anne-Karin innspillingen av Norges største filmscene noensinne. Hele Karl Johan var dekorert a la 1940. Fra Stortinget vaiet swastika-flagget og tyskernes seiersrop sto skrevet over hele bygningen.

SE HVOR LIKT DET VAR HER:

68 år skiller disse bildene

Nazistene inntok Oslo

Dekorerer Stortinget med hakekors

Levende fasit
- Min første reaksjon da jeg møtte Knut Joner som spiller meg var herregud, så ung jeg var. Jeg var 22. Jeg så ut som en guttunge, sier Sønsteby til Side2.

Aksel Hennie, som spiller Max Manus, innrømmet at det må være litt spesielt for medspiller Joner.

- Vi to andre har hatt tilgang til mye materiale og familie og mennesker som var nær dem, men Knut her har jo fasiten der nede, sier Hennie og indikerer bordet der Gunnar Sønsteby sitter med sin kone Anne-Karin og følger presseoppstyret rundt «Max Manus»-innspillingen.

- Jeg har snakket minst mulig med ham. Manuskriptet må avgjøre. Jeg må bare holde kjeft, ler Sønsteby når vi får han og hans alter ego på tomannshånd.

- Han likner på min mann
- Men spør min kone om han likner, legger han lattermildt til. Og jo da, det gjør Knut Joner.

- Spesielt øynene, mener kona blidt.

- Snille øyne, antyder Sønsteby.

- Det har ikke jeg sagt, ler Anne-Karin Sønsteby.

- Godtroende og dum, retter Sønsteby. - I 1940 var jeg det. Jeg var glad jeg ikke visste det jeg vet nå da.

SE VIDEO AV GUNNAR SØNSTEBY OG KNUT JONER FRA INNSPILLINGEN:

HTML EMBED

Knut Joner sier det har vært flott å snakke med Sønsteby, ikke bare fordi han på sett og vis kan sjekke fakta med en mann som fremdeles lever, men fordi Sønsteby besitter en så enorm kunnskap om krigen, det som skjedde i det skjulte og menneskene som var med.

- Han har satt sitt godkjent-stempel i dag. Det er klart det er en lettelse for meg, sier han.

- Vi visste jo litt om denne historien fra før, men likevel ikke. Jo mer vi får vite, jo mer skjønner vi at vi ikke vet. Det er det som har vært så vanskelig med denne historien, sier Aksel Hennie.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Spill ham med hjerte og hue
Selv har han hatt Tikken Manus, enken etter Max som førstehåndskilde «Spill ham med hjerte og hue», var rådet Hennie fikk.

Christian Rubeck som spiller Kolbein Lauring har hatt stor glede av å møte Laurings barnebarn som ga ham motstandsmannens bøker.

- Max Manus var krigshelt, men først og fremst var han 100 prosent menneske. Dette er klart en heltefilm, men også en film om mennesker i krig, sier Hennie.

Å spille inn en scene på Karl Johan med de kulissene de fikk, var en guttedrøm, mente Christian Rubeck, mens Aksel Hennie sier det er helt absurd å tro at man kan sette seg inn i situasjonen folk befant seg i juni 1940.

- Det er statister her i dag som opplevde krigen. Det gjør noe med meg når voksne menn begynner å gråte når de ser hakekorsflagget over Stortinget, sier Hennie.

SE MER VIDEO FRA DEN STORE INNSPILLINGEN HER

HTML EMBED
video_embed(10107,1);

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!