Se hele podkasten med Olav Selvaag her:

NOREFJELL (Nettavisen): Olav H. Selvaag er eiendomsbransjens svar på Mick Jagger, som nyter stor respekt blant proffene. Han og familien står bak byggingen av flere titalls tusen boliger. Etter et tøft 2022, spår han nå dyrere boliger.

– Jeg tror ikke på noe prisfall, men en stabil boligprisvekst. Rentebanen topper ut i år, det er flere på visningene våre og salget er bedre nå, enn på slutten av fjoråret. Jeg er optimist, sier Selvaag, da han besøkte Stavrum & Eikeland.

Bestefaren til Olav H. Selvaag med samme navn, revolusjonerte boligbyggingen i Oslo etter andre verdenskrig. Bestefar-Selvaag mente at alt for strenge byggekrav sørget for at det ble bygd for få boliger, og at boligene ble unødvendig dyre. Et kontroversielt hus på Ekeberg ga politikerne mersmak og ble startskuddet på bygging av titusener av boliger i hovedstaden. Nå kommer Barnebarn-Selvaag med et spark rettet mot politikerne.

Kastet regler på dynga

– Han kastet forskrifter og regler på dynga og sa at vi måtte bygge enklere. Ekeberg-huset kostet en tredjedel av en vanlig bolig. Jeg vet ikke om det er løsningen i dag, men en løsning er at det reguleres nok tomter, for tomtene er det som har skutt i været de siste 10 årene, sier Selvaag til Stavrum & Eikeland.

Hos Stavrum & Eikeland drøfter Selvaag hvordan fremtidens bolig vil se ut og hvilke krav som kan lempes på, slik at folk flest kan kjøpe sin egen bolig.

Vurderte å selge butikken

Sammen med familien verdsettes Olav Selvaag til presis 8 milliarder kroner av Kapital. Ligningsformuen er mindre, men de starter likevel året med en skatteregning på flere mange millioner kroner før de har tjent en krone.

– I år har vært det første året jeg har måttet tenke på det spørsmålet. Dagens skatteregime er ikke bærekraftig hvis man ønsker privat næringsliv. Det er negativt for innovasjon og nyskapning.

– Jeg skjønner de som flytter, men det passer ikke for oss. Vi blir nok i Norge. Vi har hatt på bordet at vi måtte selge. Det er faktisk en av konsekvensene. Det paradoksale ville være at man solgte virksomheten til en utlending for å bli boende, sier Selvaag.

Se Selvaag forklare her: Vurderte drastisk grep

Olav H. Selvaag er selv i «arveslask-bransjen» i tredje generasjon. Selv har han og broren klart seg veldig bra, men ikke alle arvinger går det like bra for. Hos Stavrum & Eikeland reflekterer han over temaet og hvordan hans barn skal unngå «arveslask-fellen».

Selvaag er også initiativtaker til Norges største innendørs skianlegg. Nå drømmer han om at Klæbo & resten av verdenseliten skal komme til Lørenskog.

Hør flere episoder av Stavrum & Eikeland på Spotify eller Apple Podcasts.

Gjester har vært tidligere statsminister i Danmark, Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder og nåværende statsminister Jonas Gahr Støre, NRKs Fredrik Solvang, influenser Linnéa Myhre, friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen, finanstopp Knut Brundtland, skipsreder Herbjørn Hansson, samt investorer som Jens Ulltveit-Moe, Jan Petter Sissener, Kristian Adolfsen, Johan H. Andresen, Reynir Indahl, politiker-nestor Gudmund Hernes, Tinder-dama Cecilie Fjellhøy, oljeanalytiker Jarand Rystad, fotballegende Jan Åge Fjørtoft, Yara-sjef Svein Tore Holsether, Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim, Shabana Rehman, Trond Giske, Ingebrigt Steen Jensen, investor Arne Fredly, Telenor-sjef Sigve Brekke, Hadia Tajik, for å nevne noen.