Se hele podkasten med Stein Damman her:
De fleste er aktive på sosiale medier, men de færreste tenker på hvor enkelt det er for kriminelle eller korrupte myndigheter å få tilgang til dine ulike kontoer på sosial medier, med mål om å svindle deg.
– Vi er fortsatt naive. De truer med å selge eller å legge ut det de stjeler. Du får en lenke til det mørke nettet som leder deg til et slags kundesenter, sier sikkerhetssjef Stein Damman i Amedia.
For litt over ett år side opplevde han alle sikkerhetssjefers marerittet da Amedia ble hacket av en av verdens fremste hacker grupper. Nå forteller sikkerhetssjefen hos Stavrum & Eikeland, om hvordan det skjedde og hvordan de klarte å komme ut av klypene til det kriminelle nettverket.
Det er ofte ulike etterretningstjenester eller superproffe kriminelle nettverk som står bak hackingen. De er nesten umulig å få has på, da de operer i veldig mange land og i veldig mange verdensdeler. Ofte er svindlene så små, at påtalemyndigheten bare henlegger sakene.
Hos Stavrum & Eikeland forteller Damman, med fortid i Kripos, om hvilke enkle grep man kan ta, for å gjøre det mye vanskeligere for uvedkommende å få tilgang på dine private og personlige opplysninger.
Hvor farlig er TikTok?
Det har vært mye oppstyr rundt TikTok den siste tiden, særlig etter at det ble kjent at vår egen justisminister, Emilie Enger Mehl, har brukt appen på sin tjenestelefon. TikTok er eid av et kinesisk selskap, hvor man frykter at kinesiske myndigheter bruker for å skaffe etterretningsinformasjon.
Hvor ille justisministerens bruk av TikTok er, diskuteres hos Stavrum & Eikeland. Sikkerhetseksperten forteller også om hvordan de store internasjonale hackergruppene opererer, samt han forteller om det sykeste han opplevde fra sin tid i Kripos.
Hør flere episoder av Stavrum & Eikeland på Spotify eller Apple Podcasts.
Gjester har vært tidligere statsminister i Danmark, Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder og nåværende statsminister Jonas Gahr Støre, NRKs Fredrik Solvang, influenser Linnéa Myhre, friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen, finanstopp Knut Brundtland, skipsreder Herbjørn Hansson, samt investorer som Jens Ulltveit-Moe, Jan Petter Sissener, Kristian Adolfsen, Johan H. Andresen, Reynir Indahl, politiker-nestor Gudmund Hernes, Tinder-dama Cecilie Fjellhøy, oljeanalytiker Jarand Rystad, fotballegende Jan Åge Fjørtoft, Yara-sjef Svein Tore Holsether, Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim, Shabana Rehman, Trond Giske, Ingebrigt Steen Jensen, investor Arne Fredly, Telenor-sjef Sigve Brekke, Hadia Tajik, for å nevne noen.