Gå til sidens hovedinnhold

Menn er skapt for videospill

Så er det omsider dokumentert. Menns hjerner blir lettere hekta på videospill enn kvinners.

(YEYE): En ny studie viser at spillene tilfredsstiller mannens trang til erobring. Den delen av hjernen som genererer følelser relatert til belønning viser seg å være mer aktivert hos menn enn hos kvinner i forbindelse med videospilling.

Disse kjønnsforskjellene kan bidra til å forklare hvorfor menn er mer tiltrukket av, og blir mer hekta på videospill enn sine kvinnelige medspillere, skriver Science Daily.

Hekta på «Halo»
Enn så opplagt det kan virke, har tidligere undersøkelser også dokumentert spilleffekten. En amerikansk studie fra 2007 viste eksempelvis at unge menn har to til tre ganger større sannsynlighet for å bli hekta på spill som «Halo» enn unge kvinner.

Til tross for spillbransjens enorme popularitet, vites lite om de nevrale prosessene som skjer i personene som spiller. Og svært lite forskning er viet kjønnsspesifikke studier av forskjellene i hjerneaktivitet under spillingen.

Menn vil erobre
22 unge menn og kvinner deltok i studien, som gikk ut på å spille et enkelt videospill konstruert av forskerteamet. Spillet gikk ut på å klikke på små baller på skjermen før de traff en slags vegg i midten. Jo flere baller spilleren klarte å klikke på før de forsvant, desto større vokste veggen seg som «belønning».

Spillet demonstrer på en banal måte det mange videospill også går ut på: Å løse oppgaver for å vinne territorium. Forskerne registrerte at hjerneaktiviteten til mennene skilte seg fra kvinnenes. Hos begge kjønn så de økt aktivitet i delen av hjernen som knyttes til belønning og avhengighet.

- Aktiviteten i dette området viste seg å være betraktelig større hos mennene enn hos kvinnene, kommenterer professor i psykiatri Allan Reiss.

Spillet var lagt opp slik at noen av ballene ga større territorium når man klikket på dem, og det var noe mennene utnyttet mye mer enn kvinnene. Menns hjerner responderte også sterkere på erobring. Jo mer territorium de erobret, dess større aktivitet kunne forskerne registrere i hjerneområdene for belønning.

En kamp om territorier
- En så tydelig sammenheng fant vi ikke hos kvinnene, konkluderer forskerne. De tolker resultatene som at menn opplever en større tilfredsstillelse når de løser denne typen oppgaver i videospill. At menn har sterkere erobringsinstinkt enn kvinnene er overhodet ikke overraskende om man ser på menneskets historie. Reiss påpeker til nettstedet at mange av de mest populære spillene handler nettopp om aggresjon og kamp om territorier.

Mer fra Yeye: Gå til forsiden her

Kommentarer til denne saken