Gå til sidens hovedinnhold

- Da jeg leste kommentarene satt jeg med gåsehud over hele kroppen

Responsen på leserinnlegget har vært enorm. «Vigdis Venneløs» gråt da hun leste kommentarene.

(Nordlys): Den anonyme kvinnen i 30-årsalderen traff mange midt i hjertet med sitt sterke personlige innlegg om ensomhet, som ble publisert på nordlys.no i helgen og i papiravisen mandag.

- Jeg ble først sjokkert over at noen hadde kommentert innlegget på nett, deretter trillet tårene fordi jeg ble så rørt, forteller kvinnen, som underskrev sitt innlegg som Vigdis Venneløs.

LES INNLEGGET HER: - Mens andre skåler i champagne, sitter jeg hjemme alene og gråter

Slipper å være alene
Men hun, som fortsatt vil være anonym, slipper å feire nyttår alene i år.

- Jeg får besøk, som er litt tilfeldig og ikke har noe med avisinnlegget å gjøre. Men det er veldig godt å tenke på at jeg slipper å være alene på årets siste og første dag.

Nå hylles hun for sin åpenhet om noe som er svært vanskelig for mange. Ensomhet:

- Jeg synes Vigdis Venneløs er en veldig modig dame, som setter ord på et tema som berører veldig mange mennesker i dagens samfunn, sier Vijitha Hegna, som leder omsorgsarbeidet i Tromsø Røde Kors.

- Ensomhet er veldig utbredt, det ser vi gjennom vårt arbeid. Mange tenker at det bare er jeg som er ensom, men slik er det ikke. Vi trenger flere stemmer som Vigdis Venneløs, som kan sette ord på dette.

Ifølge Hegna kommer ensomhet i mange former.

- Det kan være eldre som føler seg ensomme, unge mennesker, innsatte i fengsler eller innvandrere som kommer hit uten nettverk.

Hun leder i dag et omsorgsarbeid i Tromsø Røde Kors, som blant annet omfatter besøkstjenesten blant eldre og visitortjenesten overfor innsatte i fengselet.

Foreningen i Tromsø har over 50 frivillige besøksvenner, som besøker eldre i deres hjem eller på sykehjemmene.

Mange er ensomme

I en landsomfattende undersøkelse om ensomhet, gjort for Norges Røde Kors i fjor, svarte hele 22 prosent at de ofte eller av og til er plaget av ensomhet. 32 prosent svarte at det er skamfullt å være ensom.

- Når over 20 prosent av de spurte i verdens rikeste land føler seg ensomme, så sier det litt. Vi går jo rundt og tror at vi i Norge har det meste. Vi har iPhone, bil, hytte og hus. Alt av materielle goder. Men hvem er vi når vi lukker døren hjemme?

Vijitha Hegna i Tromsø Røde Kors hevder at livskvaliteten ikke alltid står i stil med levestandarden.

Hun mener det er altfor lite oppmerksomhet rundt ensomhet i vårt rike samfunn.

- Det er dermed også for få tiltak fra samfunnets side, mener Hegna.

Stor respons
Innlegget fra Vigdis Venneløs har berørt svært mange. Over 50.000 har lest innlegget på nordlys.no, som til nå har høstet 5000 facebook-anbefalinger og en mengde kommentarer. Responsen kom fra mennesker som selv har kjent eller kjenner på ensomhetsfølelsen. Særlig rundt jule- og nyttårshøytiden.

LES MER: Leserinnlegget til venneløse Vigdis rører alle

Men også fra mennesker som bryr seg, og inviterte Vigdis Venneløs til nyttårsfeiring.

- Da jeg begynte å lese kommentarene, satt jeg med gåsehud over hele kroppen. At folk kan bry seg så mye om folk de ikke kjenner, er jo helt fantastisk, sier den anonyme Vigdis til Nordlys.

«Jeg er så ensom. Hadde jeg ikke hatt en jobb, ville jeg nok vært alene 99 prosent av tiden», skrev hun i sitt sterke innlegg.

«Vi mennesker er sosiale dyr, og å føle seg alene hele tiden er veldig trist. Man føler seg som en taper, og at det er noe galt med en. Gjør jeg noe feil kanskje?»

Ensomhet blir mer og mer utbredt, konstaterte hun i innlegget, før hun kom med en oppfordring til andre:

«Åpne øynene dine. Bry deg. Del av deg selv. Inviter. Det koster lite, men betyr så uendelig mye.»

Ensomheten er usynlig
- Om noen oppfattet innlegget mitt som klaging og selvmedlidenhet, så var ikke det min intensjon, sier Vigdis Venneløs til Nordlys i dag.

Hennes mål er å få folk til å åpne øynene. Tenke seg litt om. Er det noen rundt dem som kanskje kan være ensomme?

- Jeg håper man kan strekke ut ei hånd til folk man har rundt seg.

Hun tror at alle ensomme har muligheter rundt seg. Alle kjenner noen, som hun uttrykker det.

Men ensomheten er usynlig.


- Jeg tror de færreste ville sett på meg og tenkt at jeg var ensom. Jeg er i full jobb, og engasjerer meg i mange frivillige organisasjoner. Men likevel kan ensomheten komme når du lukker døren hjemme etter arbeidsdagen og aktiviteter.

- Du har åpenbart berørt mange med innlegget ditt?

- Ja, jeg har inntrykk av at det er ganske mange som har det på denne måten. Jeg håper at alle som åpnet hjertet sitt for meg, gjennom kommentarene på nettet, nå gjør det samme for de man har rundt seg.

- En kollega, en nabo, han du jobbet sammen med i fjor og som du enda har på Facebook: Spør om de har noen planer, inviter og by på deg selv.

- I en verden som blir mer og mer digitalisert, er verdien av sosial omgang større enn noensinne. Det mest dyrebare du kan gi, er din egen tid, sier den anonyme kvinnen bak underskriften Vigdis Venneløs.

Les flere saker fra Nordlys!

Reklame

8 superkupp på kjøkkenutstyr

Kommentarer til denne saken