Gå til sidens hovedinnhold

Åpent og vakkert

Vigleik Storaas har vunnet flere Spelemannpriser med sin trio. Nå er den mer enn dobla og det kan bety flere priser.

Vigleik Storaas
Open Ears
Inner Ear/Musikkoperatørene

Den 47 år gamle pianisten, komponisten og bandlederen Vigleik Storaas var blant de første som blei uteksaminert fra den etter hvert ”verdensberømte” jazzlinja i Trondheim. Ikke nok med det, men bergenseren Storaas har faktisk blitt værende i Trondheim og er en av de ledende pedagogene ved den nevnte linja.

Storaas har hele tida vært utøvende musiker ved siden av lærerjobben og det har dreid seg om alt fra duo til storband i egen regi til sidemannjobber med blant andre Karin Krog og John Surman. Her møter vi Storaas i et nytt format: I tillegg til sin trio med Mats Eilertsen på bass og Per Oddvar Johansen på trommer, har han også invitert med seg blåserne Tore Brunborg på tenor- og sopransaksofon og fløyte, Øyvind Brække på trombone, Tore Johansen på trompet og flügelhorn og Jukka Perko på alt- og sopransaksofon. Alle har, bortsett fra finske Perko, bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim. De tilhører forskjellige generasjoner, men det plager på ingen måte det flotte musikalske resultatet ”Open Ears” bringer oss.

Storaas, som også blei kåra til Årets jazzmusiker i 1996, er en melodiker av rang. Han har alltid skrevet flotte låter som det er lett å få et godt forhold til og i dette ”lille storbandformatet” fortsetter han med det. På sett og vis minner musikken og filosofien her om salige Art Blakey & The Jazz Messengers. Kollektivet, trøkket og de feite arrene er viktig samtidig som alle involverte får anledning til å skinne – det skulle da bare mangle med så mange framifrå solister på plass.

Her får vi hele spekteret fra vareste og mest ettertenksomme ballader til de kraftigste vulkanutbrudd og Storaas har valgt medmusikanter med nennsom hånd og alle er i stand til å levere uansett temperatur på musikken. Vigleik Storaas viser oss nok en gang hvilken eminent musikant, komponist og orkesterleder han er.

Kommentarer til denne saken