Gå til sidens hovedinnhold

Usigelig vakkert

To ganger tidligere har Vigleik Storaas vunnet Spellemannprisen med sine trioinnspillinger. Det er ingen grunn til at det ikke kan eller bør skje igjen.

Vigleik Storaas Trio
Now
Inner Ear/Musikkoperatørene

44 år gamle Vigleik Storaas, opprinnelig fra Bergen, har gjort Trondheim til base. Der har han både som pedagog og utøvende musikant vist at han tilhører det aller ypperste sjiktet.

Det har nesten blitt en vane for en av våre ypperste jazzpianister de seineste årene å sanke inn priser og skryt for sine innspillinger. Noe forteller meg at det ikke kommer til å ta slutt og i mine ører er ”Now” kanskje den aller beste trioinnspillinga Storaas har gjort.

Trio-formatet har i alle fall siden midten av 90-tallet vært ”instrumentet” til Storaas sjøl om han også vist seg fram i andre som solo og storband. Noe forteller meg likevel at trio er Storaas’ foretrukne ”instrument” og helt siden den første utgivelsen, «Bilder», har Per Oddvar Johansen vært en fast følgesvenn på trommer. Nå har Mats Eilertsen overtatt bass-plassen etter Johannes Eick og, uten den minste forkleinelse for Eick, så blir ikke trioen noe svakere for å si det på den måten.

For oss som var så heldig å oppleve geniet Bill Evans i Molde kino bare noen uker før han gikk bort i 1980, er det alltid like spennende å høre Vigleik Storaas og hans triouttrykk. Storaas har åpenbart lytta mye på salige Evans og tatt hans triolyrikk videre. Trioen blir på sett og vis instrumentet til Storaas der de tre fører ”samtaler” på et svært høyt nivå – her er det ikke snakk om én solist og to kompmusikanter, her er alle solister stort sett hele tida. For at et slikt musikalsk prosjekt skal lykkes er en avhengig av musikanter som er villige til å lytte konstant og herrene Storaas, Eilertsen og Johansen er på alle slags vis i besittelse av den evnen.

De åtte låtene – én av Johansen og resten av Storaas – er alle nydelige utgangspunkt for flotte samtaler i stort sett mediumtempo. Melodien er svært viktig hele tida og sjøl om det tas solide avstikkere, så vet de tre inderlig godt hvor de hører hjemme. Bare klangidealet til Vigleik Storaas er verdt mange timer sammen med denne musikken. Storveis!

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren