(YEYE:) Mange bærer på en drøm om å være på TV eller vite hvordan det er å lage film, uten å ha lyst til å bli skuespiller. Løsningen er enkel – man blir med som statist!
Hvem kan bli statist?
Alle! Statister er folk som plasseres i bakgrunnen i et bilde for å herme etter det virkelige liv – og i det virkelige liv er vi forskjellige alle sammen. Du trenger ikke erfaring, mektige venner, eller spesielle talenter - det viktigste er at du kan gjøre det du skal når du skal. Alle typer kunnskap eller erfaring fra det virkelige liv er derimot et pluss, ofte blir du ringt på grunnlag av dette. Slapp av og ha det gøy! Man lærer masse, og får en opplevelse for livet. En dag på et filmsett er ikke som noen annen dag på jobb.
Hvordan blir man statist?
I de største byene finnes det flere byråer som formidler statister til ulike jobber. Hovedstaden har eksempelvis Aktiv i Oslo, hvor du finner oversikt over kommende auditions i området. Her kan du også melde deg på mailingliste og få varsel når nye annonser blir lagt ut. For tiden kan man se at det søkes blant annet statister til Aksel Hennies nye film «Max Manus» og testpublikum til debattprogram.
Hotel Cæsar trenger alltid nye statister, og tar imot brev med bilde til sin postadresse. Skriv litt om deg selv, alder, høyde, eventuelle erfaringer og så videre. Norske Statister er også å anbefale. Her er det mange og varierte oppdrag, og foreninger, lag, skoleklasser og lignende oppfordres til å melde seg på.
En statists arbeidsdag
Arbeidsdagen kan være både kort og veldig, veldig lang, det eneste som er sikkert når man lager film er at det involverer en god del venting, og at ting aldri går på skinner. Det lønner seg derfor å beregne minst en time ekstra når du planlegger togreisen hjem, helst to.
Statister er generelt veldig sosiale og hyggelige mennesker, mange er vant til å drive med dette og man kommer fort i snakk. Praten går gjerne om tidligere jobber, og det etableres fort et hierarki blant de ivrigste. Styr unna de mest høylytte, så ikke du blir assosiert med bråkebøtter og må bli hysjet på til stadighet. Filmfolk liker å ha det stille når de jobber, og skuespillerne trenger konsentrasjon.
Om det er mye venting, er det alltid ubegrensede mengder kaffe og eventuelt te. Filmfolk er lagd av kaffe, puster kaffe, og går på kaffe generelt. En god lunsj får man også hos de fleste, men ta gjerne med en banan eller øvrige nistetyper for å forhindre lavt blodsukker. Ingenting er verre enn å vente på tom mage. Betaling varierer veldig fra oppdrag til oppdrag, men man kan eksempelvis få fra 350 kr dagen (Hotel Cæsar, uten replikk) til 1000 kr dagen (reklame).
Go pro
Mange har gjort dette til en heltidshobby, og de proffeste skaffer seg visittkort. Da heter det ofte ikke statist lenger, men background artist. De fleste er hyggelige nok til å tilby deg mailadresser og telefonnumre til diverse byråer eller prosjekter, men noen liker å holde kortene tett til brystet. Norge er et lite land, og som profesjonell background artist har du lite beite.
Mange skuespillere begynner som statister, andre kommer aldri lenger, og for noen er dette kanskje hardt å svelge. Ta alltid hensyn til deres følelser og gi dem masse respekt, så vil du fort få nye venner! I land der film er big business kan ekte background artists faktisk leve fett, og være mindre sensitive. Er du ekstra heldig kan du kanskje ende opp superkjendis slik som James Michael Tyler - bedre kjent som Gunther i Friends. Byråer som FolkogFilm og Cannibal Casting er store castingbyråer du burde melde deg inn i for å få de best betalte jobbene. De ringer vanligvis ikke så ofte, men det skjer.
«Friends»-Gunther
Mannen med det gulhvite håret og det latterlige navnet bak disken på Central Perk, kjent som Gunther, heter egentlig James Michael Tyler. Tyler, født i Mississippi i 1962, pleide å jobbe på kafé og fikk rollen fordi han var den eneste statisten som kunne håndtere kaffemaskinen på settet. Dagen før Tylers audition skulle en kompis øve seg på å farge hår, og det gikk som det gikk. Regissøren likte det - og vips, så var Gunther født. Den rare, litt dumme og stakkarslige fyren var til stede i 93 av de 238 episodene av komiserien Friends. Gunther var like fast inventar som den store sofaen, høyst fascinerende i all sin sørgelighet, og stiller i øverste kategori i folkekjære biroller gjennom tidene. Ikke dårlig for en tidligere geologistudent!
Do's and dont's
1. Gjør alltid det du får beskjed om.
2. De viktigste ordene du har å forholde deg til denne dagen er "vær så god" og "takk". Ikke gjør noe før noen har sagt vær så god, og etter "takk" går du rett på plassen din uten noe tull. Da blir innspillingslederen veldig, veldig glad.
3. Do NOT spør om autografer på upassende tidspunkt eller midt på settet – ta det bak kameraene i pausen eller lignende.
4. Ikke streif rundt utenfor området dere får tildelt, det er ikke bra å være i veien.
5. Er det noe du lurer på, spør statistansvarlig. Innspillingslederen er en stresset person som kanskje høres veldig sur ut, det er han ikke, men han kan fort bli det hvis man plager han med «hva er det til lunsj?» eller «wow, hva slags kamera er det der a?»
Veien til TV-skjermen er altså ikke lang. For å skuffe noen og berolige andre - ingen andre enn de som vet at du er i bakgrunnen vil se deg hvis ikke du ønsker det. Bare tenk etter - hvor ofte ser du på fotgjengeren bak Brad Pitt? Uten statistene hadde TV-skjermen allikevel sett veldig tom ut, så de er like viktige som alle andre! Men pass på – gjør du noe utenom det vanlige, som å pelle deg i nesa eller klø deg diverse steder, får du oppmerksomheten enten du vil eller ikke.