NEW YORK (Nettavisen): En engangsutbetaling på fem millioner dollar, eller rundt 50 millioner norske kroner, kan bli realiteten for flere svarte personer i San Francisco om en nylig opprettet komité får det som den vil.

– Institusjonalisert skade

Den amerikanske komiteen «The San Francisco African American Reparations Advisory Committee», presenterte nylig sitt forslag til oppreisningserstatning til beboere San Francisco som et svar på den «institusjonaliserte, og av byen, sanksjonerte skaden som har blitt påført afroamerikanske samfunn» melder CNN.

Les: Professor og antirasist med svært sjokkerende melding om dronningen

Komiteen, som ble opprettet i 2020 av byens menneskerettighetskommisjon, har ingen autoritet til å implementere forslagene, men forslagene ble i slutten av desember overlevert til San Francisco Board of Supervisors, som enten vil godta, endre eller avvise dem.

Les: Her er kvinnen bak «En mors advarsel»: - Hvis du har en hvit tenåringsgutt, hør på dette …

Her er kravene

For å ha krav på den foreslått oppreisningen må innbyggeren i San Francisco være 18 år eller eldre, ha identifisert seg som svart eller afroamerikaner på offentlige dokumenter i minst 10 år, og oppfylle minst to av de følgende tilleggskriteriene:

  • Blitt født eller migrert til byen mellom 1940 og 1996, samt kunne føre bevis på minst 13 års botid.
  • Blitt fengslet som en følge «av den mislykkede krigen mot narkotika» eller å være direkte etterkommer av noen som ble det.
  • Være etterkommer av noen som var slave som en følge av det amerikanske slaveriet før 1865.
  • Blitt fordrevet fra sin bolig mellom 1954 og 1973 eller være en etterkommer av noen som ble det;
  • Vært en del av en marginalisert gruppe som opplevde utlånsdiskriminering i byen mellom 1937 og 1968, eller i «tidligere rødlinjet» lokalsamfunn i byen mellom 1968 og 2008.

Les: Får 12 millioner skattekroner til å forske på hvordan Norge gjør verden «hvitere»: – Det aller tåpeligste jeg har sett noen gang

– Skal kompensere den berørte befolkningen

– Selv om verken San Francisco eller California formelt vedtok institusjonen for slaveri, ble verdiene segregering, hvit overherredømme og systematisk undertrykkelse og ekskludering av svarte mennesker lovlig kodifisert og håndhevet, heter det i komiteens rapport.

The San Francisco African American Reparations Advisory Committee ber også myndighetene om å komme med en formell beklagelse til den svarte befolkningen for tidligere skade, og samtidig etablere et uavhengig erstatningskontor for å gjennomføre planen, skriver CNN.

Engangsutbetalingen på fem millioner dollar skal ifølge komiteen «kompensere den berørte befolkningen for tiårene med skader de har opplevd, og vil rette opp de økonomiske tapene de har lidd og mulighetene de svarte san-fransiskanere har mistet, kollektivt, som et resultat av både tilsiktede beslutninger og utilsiktede skader som er videreført av byens politikk.»

Les: – Rasister i Norge har veldig lite å frykte. Dessverre

– Systematisk undertrykkelse

Sheryl Davis, administrerende direktør for San Franciscos menneskerettighetskommisjon, sier at disse forslagene er et stort skritt i riktig retning for å rette opp historiske urettferdigheter.

– Systematisk undertrykkelse og systemene har jobbet mot folk, spesielt i San Francisco, sier Davis til ABC News.

I tillegg til økonomisk oppreisning inneholder forslaget dusinvis av anbefalinger knyttet til økonomisk erstatning, boliger, jobbskaping, utdanning, skole/fengsel, samt helse og lokalpolitikk.

Les: Brutal voldsvideo sjokkerer: - Til helvete med deg, du hører ikke hjemme her!

– Et veikart

Forslaget, som er på 60 sider, vil bli gjenstand for en høring, men noen dato er fortsatt ikke satt.

Den endelige rapporten vil ifølge CNN være klar i juni, og vil da inkludere tilbakemeldingen fra San Francisco Board of Supervisors.

Britney Chicuata er økonomisk direktør ved The San Francisco African American Reparations Advisory Committee og håper forslaget kan føre til «at man virkelig får gjort noen modige ting».

– Håpet er at det vil bli iverksatt tiltak og at dette dokumentet kan tjene som et veikart for virkelig å kunne adressere arven etter slaverier, sier Chicuata til CNN.

Les: Rasismen blant minoriteter er utbredt

Republikaner slakter forslaget

En som derimot ikke er imponert over forslagene, er John Dennis, styreformann i San Francisco Republican Party.

Dennis kommer med kraftig kritikk av planen, og hevder den vil skape store finansielle problemer for byen. Republikaneren stiller også spørsmålstegn ved selve summen, fordi rapporten ikke gir noen detaljert forklaring på hvordan man kom fram til den nøyaktige summen.

– Jeg tror man må ha en god og åpen debatt om dette med oppreisningserstatning, men dette er ikke måten å gjøre det på. Jeg tror også, til slutt, om denne planen blir vedtatt, så vil den bli aggressivt utfordret i domstolene, sier han til CNN.

Ifølge Daily Mail vil forslaget, om det blir vedtatt, kunne koste San Francisco, som har et budsjett for 2022–2023 på 14 milliarder dollar, omtrent 50 milliarder dollar.

– Det er latterlig. Finansielt gir det ingen mening, sier Dennis til ABC News.

Flere har mottatt 250.000 dollar

Ifølge CNN er San Francisco blant flere byer og stater som nå jobber for å rette opp for skadene forårsaket av slaveri og institusjonell rasisme. Disse prosessene skjøt fart i kjølvannet av drapet på George W. Floyd i Minneapolis i 2020.

Les: - Jeg hadde vært på et mentalsykehus om jeg så den videoen

Ifølge CNN er det allerede blitt vedtatt oppreisning i byen Evanston i Illinois der berettigede beboere har mottatt 25.000 dollar, eller rundt 250.000 kroner som de kan bruke som nedbetaling på en hjem, boliglån eller oppussing. Flere andre amerikanske byer har også opprettet lignende oppreisningskommisjoner.

245 år med slaveri

Slaveri var lovlig i alle de 13 britiske koloniene som etter hvert løsrev seg og dannet USA på slutten av 1700-tallet. Storbritannia avskaffet slavehandelen i imperiet i 1807.

I USA var retten til å holde slaver en hovedfaktor i splittelsen som ledet til borgerkrigen og den endelige avskaffingen av slaveriet i hele USA i 1865. I løpet av over 245 år med slaveri, levde til sammen nesten fire millioner i ufrihet, ifølge NTB.

«Man antar at britene transporterte 3,1 millioner afrikanere, hvorav 2,7 millioner kom frem, til de britiske koloniene i Karibien, Nord- og Sør-Amerika og andre land», skriver det britiske nasjonalarkivet på sine nettsider.