Gå til sidens hovedinnhold

Vil granske medforfatterne

Granskingskommisjonen som skal se på forskningsjukset i Jon Sudbøs artikkel, vil også granske de 13 medforfatterne.

Rikshospitalet (TV 2 NETTAVISEN:) Det kom fram på en pressekonferanse på Rikshospitalet med Stein Evensen ved Universitetet i Oslo og strategisjef Stein Vaaler ved sykehusene onsdag ettermiddag.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus avgjorde tirsdag kveld at det vil bli åpnet tilsynssak mot Sudbø og Rikshospitalet-Radiumhospitalet. Men overlegens kolleger, en rekke amerikanske krefteksperter og øvrige medforfattere vil bli satt under kommisjonens lupe.

- Det er ingen grunn til å tro at medforfatterne ansatt ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet har jukset, men det ligger i mandatet at dette må granskes, sa Evensen på pressekonferansen.

En av medforfatterne er Sudbøs samboer. Evensen ble bedt om å utdype samboerens rolle.

- Det er klart at hvis man omfavner en feier, er det vanskelig å unngå å bli svart, lød Evensens kommentar til dette.

- Troverdighetsproblem
Leder for kommisjonen, professor Anders Ekbom ved Karolinska Institutet i Stockholm, vedgår at avsløringene rammer hele det skandinaviske forskningsmiljøet. Han sier at troverdigheten til det skandinaviske kvalitetsstemplet har et åpenbart problem dersom skandinaviske forskere ikke lenger blir sett på som stereotypen for den hederlige forskeren.

- Jeg takker for at det ikke skjedde i Sverige, men jeg tror det er tilfeldig at dette er kommet frem i Norge. Jeg tror ikke Norge har dårligere sikringssystemer enn andre land, sier Ekbom.

Tause om Stubøs stilling
Kommisjonen vil ikke kommentere hvorvidt Sudbø vil kunne beholde sin stilling når granskningen er over. Kommisjonen vil fremover være sparsommelige med opplysninger rundt arbeidet sitt, men Ekbom understreker at han er svært fornøyd med at den endelige rapporten skal offentliggjøres.

- Dette har skadet oss betydelig og kommer sikkert til å henge ved. Nettopp derfor legges det nå så stor vekt på åpenhet rundt oppfølging rundt oppfølgingen av granskningskommisjonens arbeid, sier Evensen.

Tre måneder
Kommisjonen regner med å bruke tre måneder på å komme til bunns i saken.

De regner med at konklusjonen vil foreligge 1. april. Da vil Rikshospitalet- Radiumhospitalets styre og styret ved Universitetet i Oslo behandle rapporten.

Bred kommisjon
I tillegg til kommisjonsleder Anders Ekblom, deltar spesialrådgiver Gro E. M. Helgesen (Norges Forskningsråd), seniorforsker Aage Tverdal (Nasjonalt Folkehelseinstitutt) og professor Dag Thelle (Universitetet i Oslo) i granskingen.

Kommisjonen vil få ytterligere tre medlemmer: En jurist utpekt av Universitetet, en representant for National Cancer Institute (NCI), USA og en representant fra NTNU.

Eget mandat
Kommisjonen har fått et eget mandat de skal jobbe etter. I mandatet heter det at kommisjonens formål er å finne frem til og gjennomgå alle faktiske forhold i forbindelse med forskningsartikkelen som ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet,

Kommisjonen skal også vurdere øvrig forskning og andre forhold som kommisjonen vurderer har tilknytning til denne saken, heter det i mandatet.

De skal også se på forhold som både gjelder forskerens egeninteresser og mulighet for om eksterne interesser kan ha satt rammer for virksomheten.

Du kan lese hele kommisjonens mandat her

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken