Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha mer graffitigriseri

Ap-politiker tror malingsgriseri på veggene vil lokke turister til Oslo.

(NA24-KOMMENTAR): Etter en ferietur i gamlelandet, blant annet i hovedstaden, blir man igjen minnet om at Norge er et land med uvanlig fin natur og uvanlig stygg hovedstad. Jeg tenker ikke primært på arkitekturen i Oslo. Den er ikke fantastisk, men den er nå som den er.

Jeg tenker på alt søppelet, og - kanskje mest slående - de store mengdene med tagging og graffiti.

Malingsgriseriet forslummer byen i en grad man kanskje ikke legger merke til når man ser det daglig.

Og nå vil Arbeiderpartiets lokalpolitiker Therese Ustvedt ha mer.

Ustvedt synes graffiti kan være pent.

- Jeg vil se mer graffiti i bydelene, sier hun til VG, som har laget en sak med utgangspunkt i Ustvedts blogg, hvor hun skriver:

«Grafittikunstnere er et godt alternativ til reklameplakater, og kan gjøre grå betong og husvegger om til turistattraksjoner. En utilsiktet bivirkning av Paralympics i Barcelona var at fokuset på fremkommelighet for rullestoler førte til gode områder for skatere. Turistnæringen blomstrer, fordi det igjen tiltrekker seg andre backpackere. Hvorfor kan ikke det samme skje i Oslo?»

Nå tror jeg neppe backpackere eller andre turister lokkes til Norge av tilgrisede husvegger. Tvert om tror jeg det bidrar til å gjøre Oslo til et mindre attraktivt sted å besøke.

Eiendomsrett
Men hovedpoenget er ikke hva enkeltpersoner synes er pent og hva turister eventuelt liker.

Hovedpoenget er at en politiker i det største regjeringspartiet viser en slik forakt for eiendomsretten. Tagging og graffiti er hærverk på andres eiendom. Hvis jeg ikke ønsker at du skal male husveggen min, har du like lite rett til å gjøre det som du har til å knuse vinduet mitt eller stjele PC-en min.

Lurt med trening?
Ustvedt går inn for at det settes opp egne, lovlige graffitivegger. Men er det ikke temmelig naivt å tro at rebelske ungdommer vil holde seg til lovlige vegger? Spesielt når de får signaler om at det er OK å male på bygninger. Erfaringene med lovlig maling på kulturhuset Hausmania tyder ikke akkurat på det.

Hvis det er lurt å sette opp treningsvegger for en småkriminell virksomhet som graffiti, hvorfor ikke starte treningssentre for trikkesniking eller nasking? Eller for å ta et aktuelt eksempel: Kanskje Høyre-ordførere burde få et sted hvor du kunne øve seg på skatteunndragelser eller annen økokrim?

Og ikke kom trekkende med at det er forskjell på tagging og graffiti. For den som må male over griseriet er det likegyldig om man kaller det tagging, graffiti eller rosemaling.

Mal hos malingstilhengerne
Nå innser jo også jeg at en middelaldrende mann som ikke lenger bor i Oslo har null troverdighet i forhold til ungdoms rett til å male på andres husvegger. Derfor har jeg et mer konstruktivt forslag:

Kan ikke Therese Ustvedt og andre politikere som liker veggmaling, oppgi sine hjemmeadresser? I alle fall de som bor i eneboliger. Så kan ungdommen komme hjem til dem og spraye og male for full musikk. Kommentarfeltet på denne artikkelen kan gjerne brukes av den som har lyst til å melde seg frivillig.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Finansuro rammer ulikt
Skagens statsrefs
Hjemfallsfinten
Legg ned mer
Subprime-krisen
Børskrise? Hvilken krise?
Aviser med sugerør i statskassen
Aktiv rotepolitikk
Leder VM i dårlig økonomistyring
Hurra for børsfallet

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken