Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha mer kritiske aviser

Les hvorfor Forsvaret mener norske aviser må skjerpe seg.

Presse- og informasjonsoffiseren for de norske styrkene i Afghanistan mener avisene må bli mer kritiske til stoffet de får.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Vår jobb er å informere om forholdene her nede. Vi legger ikke skjul på at vi har en agenda eller hvem vi er, sier Lars Magne Hovtun til NA24 Propaganda.

Tre nesten like intervjuer
Torsdag meldte Klassekampen at en rekke aviser ukritisk hadde publisert stoff produsert og ført i pennen av en av Forsvarets egne presse- og informasjonsoffiserer om forholdene i Afghanistan.

LES MER: - Finnes ikke problemer i Afghanistan

Øystein Stavdal Paulsen, kaptein og informasjonssjef i luftforsvaret i Sør-Norge, fikk trykket tre intervjuer med tre ulike offiserer i Fredrikstad Blad, Haugesunds Avis og Moss Dagblad 17. og 18. juli. Intervjuene er signert Stavdal Paulsen, og flere av sitatene tillagt forskjellige offiserer er identiske.

- Burde vært opplyst
Fungerende ansvarlig redaktør Øivind Lågbu i Fredrikstad Blad beklager at det ikke ble opplyst om at Forsvaret sto bak artikkelen. Men han ser ingen andre problemer med selve saken.

- I ettertid ser jeg at vi burde ha opplyst leserne om at artikkelforfatter Paulsen er ansatt i Luftforsvaret, og det er nå rettet opp i vår webutgave. Utover det ser jeg ingen problemer med saken, sier Lågbu.

Han forklarer at saken ble vurdert etter de kriterier avisen jobber etter, og at saken oppfylte alle disse.

- Vi ble tilbudt artikkelen av Øystein Paulsen, som tidligere har jobbet som journalist i vårt distrikt. Vi kom frem til at den var interessant for våre lesere siden artikkelen gjelder en person som er bosatt her. Saken var også godt skrevet, så jeg tror ikke vi hadde gjort det noe annerledes selv, sier Lågbu.

- Vanlig praksis
Presse- og informasjonsoffiser Lars Magne Hovtun for de norske styrkene i Afghanistan bekrefter overfor NA24 Propaganda at det er helt vanlig for informasjonsoffiserer ute i misjonsområdene å produsere saker for norske aviser.

- Det er opp til hver enkelt redaksjon å utvise kildekritikk. Vi går ut å finner sakene, tar bilder og snakker med intervjuobjektene. Deretter tar vi kontakt med de mediene vi tror ønsker denne typen stoff og selger det inn. Da er det opp til avisene selv å avgjøre hvordan de vil bruke stoffet, sier Hovtun til NA24 Propaganda.

Han understreker at de alltid er åpne med hvem de er og hva de vil. Avisene blir tilbudt stoffet gratis og for muligheten til å snakke med intervjuobjektet selv.

- Selvfølgelig har vi en agenda, men på mange måter er det en vinn-vinn situasjon. Mediene får innblikk i noe de ellers ikke hadde fått, og vi får frem vårt budskap. Det gjør ikke innholdet mindre sant av den grunn, sier han.

- Uheldig klipp og lim
Hovtun erkjenner at det er uheldig at flere aviser har fått identiske intervjuer, men sier at dette ikke er vanlig.

- Vi sender aldri den samme saken til flere medier, sier han.

Hovtun forklarer at det hovedsakelig er tre måter sakene fra Forsvaret blir publisert på.

- Det ene er at avisen trykker det som eget stoff, noe jeg setter svært liten pris på som tidligere journalist. Det andre er at saken blir publisert med vår byline og med understrekning om at vi jobber som presse- og informasjonsoffiser. Dette er det de fleste gjør. Det siste og det beste er når redaksjonene tar imot en sak som om det var en pressemelding, for detter å bygge den ut som en egen sak med egne intervjuer og vinklinger, sier han.

Han forklarer at mediestrategien til Forsvaret er et ledd i hvordan de skal være mer åpne om sin virksomhet i utlandet, selv den delen av tjenesten journalist normalt ikke har tilgang til.

Best med egne saker
Presse- og informasjonsoffiseren peker blant annet på Rogalands Avis som en av de avisene som bruker stoff fra Forsvaret på en ryddig måte.

- Vi tipset dem om en sak med en lokal forankring. De tok gjerne imot tipset, men ønsket å selv å prate med solstaten vi hadde intervjuet. Det var for oss helt uproblematisk, sier Hovtun.

Politisk redaktør i Rogalands Avis, Bjørn Sæbø, er positiv til tips om lokalsaker fra Forsvaret, men han krever at de får lage sine egne saker.

- Det er naturlig for oss å følge opp saker når det gjelder lokale folk der ende, men det må skje på våre premisser, sier Sæbø til NA24.

Han mener det er helt hårreisende at enkelte aviser, og da først og fremst lokalaviser, ukritisk setter slike pressemeldinger på trykk.

- Dette vitner om mangel på prinsipper. Den slags tar vi sterkt avstand fra, sier han.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis