Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha piker i tvangstrøyer

Stian Tjernsmo viser sin første barnekolleksjon lørdag - en provoserende sådan.

(SIDE2): Det er en deilig høstdag i Bygdøy allé. Stian har endelig kommet seg opp av sengen, og er i gang med dagens arbeid. Rundt skrivebordet ligger det noen stoffbiter, mens symaskinen og strykejernet allerede er i full gang. Det er overraskende lite rot til å være et atelier.

- Jeg rydder opp etter hvert antrekk. Jeg må legge fra meg alt stoff som hører til hvert antrekk, hvis ikke får jeg det ikke ut av hodet, forteller Stian til Side2.

LES MER OM STIAN HER:
Stian på Fashionista
Stian i designerspirene

Prinsesser eller terrorister?
Stian Tjernsmo (26) fra Designerspirene på TV3, presenterer sin første kolleksjon «Terror Kidz» i Oslo lørdag kveld. Kolleksjonen er laget for motehuset Baron von Bulldog, og blir presentert sammen med Tina Haagensens damekolleksjon «West end girls», og Kjell Nordströms herrekolleksjon «East end Boys».

- Jeg kommer egentlig til et ferdig konsept, nå er det min utfordring å vise en kolleksjon der øst møter vest, og de får barn sammen. Hva blir det? Prinsesser eller terrorister? undrer Stian.

Refleksjon av samfunnet
Designer forteller at han sjelden snakker høyt i politiske debatter, men at han synes det er gøy å vise at også han følger med på det som skjer. Kolleksjonen som blir den første barnekolleksjonen for Baron von Bulldog, kommer med ti antrekk, for barn fra seks til åtte år. Inspirasjonen har designeren funnet i filmer som Blood Diamond og Kill Bill.

- Folk får tolke det som det vil. Militærklær er ikke noe nytt, men så lenge det er krig i verden, vil militærmoten også være aktuell. Kolleksjonen er min refleksjon av det som skjer i samfunnet, sier Stian.

Ingen prinsessekjoler
Barnekolleksjonen byr på basketklær, skoleuniform og prinsesseantrekk. Noen klassiske plagg blir det også, siden Stian håper på å få opp salget. Men prinsessekjoler kan småjentene se langt etter - Stian vil ha jentene inn i tvangstrøyer.

- Det var under programmet da vi skulle lage brudekjoler at jeg røk ut i «Designerspirene». Jeg liker ikke å lage kjoler. Jeg hadde aldri laget en brudekjole før, og har ikke erfaring fra det feltet. Men hun jeg laget den til, var fornøyd. Sa hun i hvert fall da, sier Stian og ler.

Hva er utfordringen med å lage barneklær?

- Størrelsene. Jeg kan ikke dra barna ut og inn av atelieret hele tiden. Men det har gått bra. Nå holder jeg på med en dressbukse til Henrik på 7 år, forklarer han, og holder opp buksa.

Stoffet er silkemykt, og bena rette. En kul og voksen bukse, til en liten ung mann.

- Nei, sier Stian, så lavt at vi nesten ikke hører det engang.

Han drar litt i tråden, og forklarer at han ble så opptatt av snakkingen, og at han derfor sydde skeivt. Men han tar det med knusende ro, til tross for at tre antrekk gjenstår, og det kun er fire dager igjen til visning.

- Det hender jeg syr feil, men det er ikke så ofte lenger. Dessuten er det enklere å redde seg inn igjen, når du får mer erfaring. Det gjelder å finne tekniske snarveier.

Anerkjennelse
Stian er en av Norges kanskje mest fremadstormende designere. Han viser sin første barnekolleksjon lørdag, og i februar leverer han en hel kolleksjon under eget navn på Oslo Fashion Week.

- Det er knallhardt. Jeg har oppdrag frem til februar, men vet ikke noe mer etter det. Jeg er uansett glad for at jeg ble med på «Designerspirene». TV3 forsikret meg om at det var et seriøst program, så derfor gikk jeg på audition. Jeg er glad for den oppmerksomheten jeg har fått etterpå, selv om det ikke akkurat er som noe Idol-hysteri. Tidligere var det jeg som så opp til alle, nå får jeg anerkjennende blikk fra andre i bransjen. De vet hvem jeg er, forteller han og avslører at han på si jobber som servitør, for å få hjulene til å gå rundt.

Hva er designerdrømmen?

- Jeg tar en ting av gangen. Jeg har lyst til å gjøre noe eget, og kan for eksempel tenke meg å ha mitt eget atelier med utsalg, og være med på andre prosjekter ved siden av. Jeg er i hvert fall veldig fornøyd med det valget av utdannelse jeg har tatt, sier han.

Hva slags stil liker du selv?

- Jeg kler meg ofte etter anledning. I dag går jeg i joggebukse, og det gjør jeg nesten aldri. Men nå er jeg litt stresset før visningen, og må derfor tenke på andre ting enn hva jeg har på meg. Trange jeans er det kuleste jeg vet, men det sier jo alle. Jeg liker best klær som skiller seg ut, og er glad i klær jeg lager selv. Men jeg har også mange plagg fra H&M.

Tegner på fjellet
På veggen til Stian henger det åtte tegninger av barn med forskjellige antrekk. Noen litt provoserende – andre bare søte.

- Jeg synes ikke de tegningene er spesielt stygge, men en designer trenger ikke å være så flink til å tegne. Jeg har lært meg noen teknikker, og så lenge jeg selv ser hva jeg tegner, er det viktigst. Disse tegningene er et resultat av en ukes ferie på fjellet i sommer, forklarer han.

Alfa og omega
En designers viktigste jobb er visningen på catwalken. Stian er ikke i tvil om samarbeidet med Kjell Nordström i Baron von Bulldog, kan gi fart på karrieren.

- Et moteshow er alfa og omega. Kjell har gjort dette mange ganger før, lokalene er kule og det kommer masse folk. Dette er noe jeg har jobbet for, jeg har stått på hardt alle de siste årene, sier Stian, og legger lattermildt til kommentaren han nylig fikk av bestekompisen.

«Du får alt rett i fanget, du».

Les mer om mote her

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter