TØYEN: - Barn tenker ikke på skolen og Aktivitetsskolen separat, begge deler er en del av skolehverdagen. Da synes jeg det er veldig trist at noen må gå hjem når leken starter, fordi foreldrene kanskje ikke har råd, sier Marianne Borgen (SV).

I forrige uke fortalte dittOslo.no om Tøyen skole, der aktivitetsskolen nå er gjort gratis. Det har ført til tusen prosent økning i deltakelse - fra 19 elever i fjor, tilk 194 elever i år.

Gratis neste år
Nå vil Borgen, som var opphavskvinnen til den så kalte Tøyen-avtalen, ta suksessprosjektet til hele Oslo.

- Vi foreslår å starte opp allerede fra neste skoleår, og gjøre halvdagsplass på aktivitetsskolen gratis i åtte bydeler. Året etter vil vi ha med hele byen, sier Borgen.

Per nå er det kun to skoler som har tilbudet, Tøyen og Mortensrud. Også på sistnevnte skole økte dekningen drastisk da tilbudet ble gjort gratis, fra 28 prosent til 88 prosent et halvt år etter at ordningen startet.

- Vi opplever at det er mer ro i klassene og at elevene konsenterer seg bedre. Det er jo sånn det skal være, sa rektor på Tøyen skole, Terje Andersen, da dittOslo.no besøkte Tøyen skole forrige uke.

Les også: Frykter ny sosialghetto her

Utrygt å leke utenfor skolen
Dette bekreftes i flere rapporter der deltakelse på Aktivitetsskolen evalueres. Elevene gjør det bedre på skolen, de har bedre språkutvikling og de sosialiseres bedre.

- Vi mener dette vil gagne også barna på sikt, selv om det først og fremst er bra her og nå. Det handler om å investere i fremtiden, sier Borgen, som selv har besøkt Tøyen skole ved flere anledninger.

- Jeg har snakket med foreldre som sier at de tidligere synes det var utrygt å la barna leke på Tøyen. Nå har de muligheten til å leke trygt inne på skolens område, sier hun.

Les også: Vil ha barnehager i tomme butikklokaler på Tøyen

Uten eiendomsskatt
I desember skal bystyret vedta budsjettet for 2015. SV foreslår der å bevilge 90 millioner kroner til å gjøre aktivitetsskolen gratis i Groruddalen, Sagene, Grünerløkka, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand. Dette er bydelene i Oslo med størst sosiale utfordringer.

- Hvordan vil dere finansiere dette?

- Først og fremst så handler dette om en prioritering. At man ønsker å prioritere barna. Men så er det jo sånn at det er ingenting som er gratis, sier Borgen, og legger til:

- Vi har sett på flere forskjellige ting, blant annet kan man minske antall anbudsrunder og konsulentoppdrag, eller man kan for eksempel øke parkeringsavgiften på de kommunale parkeringsplassene til samme nivå som de private. Bare der kan man få inn over 60 millioner kroner i året, sier hun.

- Vi vil i alle fall være tydelige på at dette er mulig, selv uten å innføre eiendommsskatt, sier Borgen, om SVs fanesak, som møter motstand i det borgerlige byrådet.

Byrådet sier nei

Da byråd for kunnskap og utdanning, Anniken Hauglie (H) besøkte aktivitetsskolen på Tøyen skole i forrige uke, var hun imponert over det hun så.

- Jeg synes det er kjempespennende. Det at de har fått så gode resultater så fort, gjør at også flere velger å ha barna sine på Tøyen skole, sa hun.

Likevel ønsker ikke byrådet å støtte SVs forslag om å gjøre Aktivitetsskolen gratis på flere Oslo-skoler.

I steden ønsker de å videreføre en differensiert betaling, slik det er i dag. I forslaget for budsjett 2015 ønsker de å heve inntektsgrensen.

- Byrådet prioriterer å ha en sosial profil på Aktivitetsskolen. Det betyr at foreldrebetalingen fastsettes etter familiens inntekt. Dette kommer vi også til å gjøre fremover, blant annet foreslår vi i budsjettet at inntektsgrensen økes fra 300.000 kr til 353.480 kr, sier byrådssekretær Morten Bakke.

Byrådet skal nå forhandle med de andre partiene om sitt budsjettforslag, og etter all sannsynlighet vil de inngå forlik med Frp - slik de har gjort de siste årene.

I Frps alternativ til budsjett ligger det ikke inne midler til gratis Aktivitetsskole.