Gå til sidens hovedinnhold

Vil heve eierskapsgrensen

Kulturminister Valger Svarstad Haugland vil heve grensen for nasjonalt medieeierskap fra dagens 33 prosent til 40 prosent. Dermed får Schibstedt større spillerom.

- Jeg er blitt mer skeptisk til for stor utvidelse fra vi forhandlet på Sem til nå. Det vi har landet på, er en grense på 40 prosent eierskap på nasjonalt nivå, sier kulturministeren til Dagens Næringsliv lørdag.

I forbindelse med revideringen av eierskapsloven for mediene har kulturministeren hatt samtaler med de tre ledende mediekonsernene i Norge. Schibsted ligger tett under dagens 33-prosentgrense med 31,2 prosent av avismarkedet. A-pressen er nest størst med 16,1 prosent og Orkla Media har 15,3 prosent.

- Vi ønsker ikke bare én aktør. Samtidig er det slik at dersom vi hadde opprettholdt dagens grense, ville vi ikke gitt Schibsted noe spillerom, sier Valgerd Svarstad Haugland, som mener at avismarkedet i Nord-Norge trenger åpning for større konkurranse.

Den nye grensen skal bidra til å sikre et nasjonalt medieeierskap:

- Jeg ønsker at vi skal ha et nasjonalt eierskap - at norske medier ikke skal bli kjøpt opp av internasjonale aktører. Med dagens regler blokkerer vi for at én stor norsk eier kjøper mer. Dermed kan de som ønsker å selge, bli tvunget til å gå til utlandet, sier Svarstad Haugland.

Høringsnotatet om lovendringene skal sendes ut etter jul.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere