Gå til sidens hovedinnhold

Vil innføre «hyggelige parkeringsbøter» i Os

Os-ordfører Terje Søviknes vil gi bilistene en oppfordring før de bøtelegges.

(BA.no): – Vi er ikke der for å samle inn mest mulig penger, men for å håndheve veitrafikkloven. Jeg har tro på å gi bilistene en oppfordring til følge trafikkreglene før vi bøtelegger dem, sier Os-ordfører Terje Søviknes.

Han har latt seg inspirere av Fredrikstad kommune.

Les også: Joachim (24) skulle hatt bot – fikk en hyggelig overraskelse

Der har de i omtrent tre måneder gitt ut gule lapper som ligner på parkeringsbøter, men som i stedet inneholder en hyggelig beskjed og en oppfordring om å parkere på tillate parkeringsplasser neste gang man skal parkere.

Den hyggelige beskjeden gjelder kun hvis bilisten ikke har parkert ulovlig tidligere.

Biler som står parkert ulovlig registreres på de små maskinene til trafikkbetjentene. Bilene samordnes slik at alle betjentene har mulighet til å sjekke bilnummeret opp mot tidligere regelbrudd i veitrafikkloven.

FÅR ROS FOR HYGGELIGE BØTER

Dette står det på «boten» bilstene får av trafikkbetjentene:

«Vi registrerer at din parkering bryter med trafikklovgningen og Parkeringsforskriften. Fredrikstad ønsker å fremstå som en ryddig by med fokus på miljø og sikkerhet, ikke minst for de myke trafikkantene.

Denne gangen har vi imidlertid valgt å ikke gi deg kontrollavgift/parkeringsgebyr for overtredelsen. Vi oppfordrer deg til neste gang å benytte en av våre mange parkeringshus i Fredrikstad sentrum. Ha en god dag.»

– Vi ønsker å oppfordre bilister til å følge trafikkreglene, og vil gi dem en sjanse til å parkere riktig før vi gir dem et gebyr. Derfor fester vi noen ganger en gul lapp på bilen for å opplyse bilistene litt, sier Stensrød til Fredrikstad Blad.

Kommunen har så langt høstet ros for kampanjen, og håper det bidrar til å påvirker bilistene til å parkere lovlig.

FÆRRE PARKERINGSVAKTER

– Det er viktigste for oss i Os er å tilrettelegge handels- og næringslivet i kommunen, og da vil en slik «parkeringsbot» være en god løsning, sier Søviknes.

I Os benytter de et parkeringssystem med skiver. Det betyr at bilistenes har en skive i bilen som de stiller inn tidspunkt for når de parkerer bilen. Kommune har forskjellige soner for hvor lenge man får lov til å parkere.

– Vi hadde en del innkjøringsproblemer med parkeringsskivene, men nå går det veldig bra. Det går så bra at vi har bestemt oss for å redusere stillingen som parkeringsvakt, eller parkeringsvert som jeg liker å kalle dem til en 20 prosent stilling, sier Søviknes.

Søviknes ser likevel for seg muligheten for at bilistene skal få en vennlig advarsel før en eventuell bot.

– Dette er en sak jeg vil ta opp med administrasjonen så fort jeg får anledning, sier Søviknes.

UAKTUELT FOR BERGEN

Leder for trafikketaten i Bergen kommune, Arvid Heggestad, tenner ikke umiddelbart på den nye parkeringsideen til Fredrikstad kommune.

– Som landets nest største kommune har jeg problemer seg å se hvordan vi skal få det til rent praktisk med å registrere alle bilene, sier Heggestad.

Han tror uansett ikke Bergen kommune kommer til å gå inn for hyggelige «parkeringslapper» for de som parkerer ulovlig for første gang.

Som BA skrev tidligere denne uken får bergenserne stadig flere parkeringsgebyr og vi får dem på de samme stedene.

I fjor dro trafikketaten inn 25, 8 millioner kroner bare på parkeringsbøter.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken