Gå til sidens hovedinnhold

Vil kaste ham i fengsel

Økokrim vil ha streng innsidestraff for pr-toppen Rune Brynhildsen.

OSLO TINGRETT (NA24): Aktor Hedvig Moe la i dag ned påstand om to år og åtte måneders ubetinget fengsel for Rune Brynhildsen.

Rune Brynhildsen virket helt lamslått da han hørte påstanden fra aktor. Han sparket til døra på vei ut av av lokalet.

Brynhildsens forsvarer Knut Smedsrud er opprørt over påstanden fra Økokrim.

- Uhørt! Det er helt vanvittig i forhold til tidligere rettsavgjørelser. Jeg får en følelse av at aktor bare har bestemt seg for et nivå. Hvordan hun greier å ende opp med dette er mer enn jeg greier å begripe, raser Knut Smedsrud når han snakker med NA24 rett etter at påstanden var lest opp.

Den kjente PR-toppen og tidligere P4-direktøren Rune Brynhildsen står sammen med fire andre andre tiltalt for innsidehandel. Økokrim mener at Brynhildsen skal ha gitt sensitiv innsideinformasjon fra seg til et nettverk av investorer.

Her er påstandene
Økokrim vil at alle de tiltalte skal betale saksomkostninger.

Moe vil sende medtiltalte Dag Eriksen i fengsel like lenge som Brynhildsen. Hun la også ned påstand om inndragning av 1,33 millioner kroner i tillegg til at Eriksen bør betale saksomkostninger.

Det ble også lagt ned påstand om to år og åtte måneders ubetinget fengsel for Eirik Stokmo, i tillegg til inndragning av 87.000 kroner.

Økokrim vil ha ett års ubetinget fengsel og inndraging av 100.000 kroner fra en fjerde tiltalt, mens de la ned påstand om 30 dagers fengsel og inndragning av 5800 kroner for den femte innsidetiltalte.

Strengt
Dermed har påtalemyndigheten lagt opp til tidenes strengeste innsidedom i Norge. Førstestatsadvokat Hedvig Moe i Økokrim viser til at Høyesterett har lagt opp til strenge reaksjoner på innsidehandel.

- Ut fra det som Høyesterett har gitt signaler om mener vi det er riktige påstander, sier Moe til NA24.

Finansdirektør John Thoresen i Reitan-gruppen fikk tidenes strengeste innsidedom, da Høyesterett i 2006 dømte ham til seks måneders ubetinget fengsel for innsidehandel i telefonselskapet Sense. Påtalemyndigheten har brukt blant annet denne dommen som rettskilde, men i prosedyren sa aktor at det som er skjerpende i denne saken er at det er forhold som er gjentatt over tid, og at det er snakk om profesjonelle aktører. I tillegg ble det vist til at det i to tilfeller ble betalt for informasjon.

Siste fase
Aktor har i to dager argumentert for hvilken løsning retten må komme til ved å koble sammen det påtalemyndigheten mener er de faktiske og juridiske forhold.

- Dette handler om penger, og at informasjon har stor verdi, innledet førstatsadvokat Hedvig Moe i Økokrim sin prosedyre i retten.

Tilsto i avhør
Økokrim mener de har greid å bevise at kommunikasjonsmønsteret mellom de tiltalte førte til en rekke heldige aksjekjøp i selskapene Via Travel Group, Findexa og Ignis.

Et viktig moment for Økokrim er at Rune Brynhildsens investorvenn, Dag Eriksen, i sitt første politiavhør den 11. november 2005 erkjente de faktiske forholdene i siktelsen. I sin forklaring til retten, ba Eriksen om at dette avhøret burde strykes. Han ble pågrepet på sin egen bryllupsdag og mener at han var villig til å si hva som helst denne dagen for å slippe unna.

- Omstendighetene og presset rundt pågripelsesdagen gjorde at jeg forklarte meg uriktig. Hendelsesforløpet er helt annerledes enn det som kom frem da. Derfor burde avhøret strykes, sa Eriksen i retten.

- Vi beklager at Eriksen ble pågrepet på sin bryllupsdag, men vi mener hans erkjennelse må legges til grunn. Vi mener at han ikke ble trengt inn i et hjørne, gjentok Moe i retten tirsdag.

Onsdag slipper de tiltaltes forsvarere til med sine prosedyrer.