Gå til sidens hovedinnhold

Vil kreve erstatning av Syria

Norge vil kreve erstatning av Syria etter ambassadebrannen i Damaskus, og rapportere Syria inn for FN.

Det ble klart etter et møte mellom statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre søndag ettermiddag. Med på møtet på statsministerens kontor var også arbeids- og inkluderingsminister Bjarn Håkon Hansen og justisminister Knut Storberget.

- Vi kommer til å sende en sterk protest til syriske myndigheter, der vi fordømmer brenningen av den norske ambassaden i Damaskus. Vi holder syriske myndigheter ansvarlig for sikkerheten til de norske ambassadeansatte, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Skal snakke med Kofi Annan
Han kommer også til å ta opp situasjonen med FN.

- Vi tar saken opp i FN, fordi dette er et brudd på internasjonal lover, en lov FN forvalter. Og vi vil kreve erstatning for de skader som er påført norsk eiendom, sier Stoltenberg.

- Jeg kommer til å snakke med Kofi Annan i løpet av kvelden eller morgendagen. Det grunnleggende her er at det er vertslandet som er ansvarlig for ambassadens sikkerhet, sier Stoltenberg.

Ifølge en pressemelding fra statsministerens kontor har Stoltenberg også hatt samtale med Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren har i løpet av dagen forsikret seg om at andre ambassader i området har skjerpet sikkerheten. I tillegg har det blitt understreket overfor myndighetene i land i området at de er ansvarlig for ambassadepersonellets sikkerhet.

Ingen flere rammet
Søndag ble det demonstrert utenfor en dansk ambassade i Istanbul, men det er bare i Beirut at en norsk utenlandsstasjon har blitt rammet.

- Vi har ikke gått informasjon om andre uroligheter i området, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV 2 Nettavisen.

Lørdag ettermiddag angrep tusenvis av demonstranter den norske ambassaden i Damaskus. Ambassaden ble påtent og plyndret.

Søndag var ambassadør Svein Sevje tilbake i Damaskus og tok seg inn i de utbrente og plyndrede lokalene til ambassaden.

- Det var helt uvirkelig å gå gjennom ambassaden. Ledninger hang og slang. Det var bare et skall igjen. Det eneste jeg tok med meg var en notatblokk. Alt annet var ødelagt eller borte, sa ambassadøren til TV 2 Nettavisen tidligere søndag ettermiddag.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken