Gå til sidens hovedinnhold

Vil løse oljebråket

Hviterusserne drar til Moskva i håp om å løse den bitre oljestriden.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter at oljeleveransene gjennom Hviterussland ble stoppet mandag, skal forhandlingsklare hviterussere nå til Russland for å komme frem til en avtale, ifølge bbc.co.uk.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen startet å stige etter at den russiske oljeeksporten til Polen, Tyskland og Ukraina ble stanset.

Bakgrunnen for stengningen er at Hviterussland startet en juridisk kamp der Russland må betale skatt på all olje som renner i ledninger gjennom landet. Russland har krevd at oljeskatten fjernes, ellers vil det true oljeleveransene til Europa.

Hviterusserne har nå sagt at de er villige til å diskutere den hurtiginnførte oljeskatten på 45 dollar per tonn med olje som sendes gjennom territoriet.

Kort tid før jul signaliserte Russland at deres til da nærmeste allierte, Hviterussland, også måtte punge ut dobbelt så mye for gassen. Det statskontrollerte russiske selskapet Gazprom truet med å stenge igjen kranene 1. nyttårsdag dersom de ikke godtok kravet

Dobbel gasspris
Med god hjelp fra bitende kulde kom Russland og Hviterussland til enighet to minutter før tidsfristen gikk ut. Foruten en høyere pris, 100 dollar for gassen som tidligere kostet 47 dollar, fikk russerne også en eierandel på 50 prosent av rørledningen som går gjennom Hviterussland og til Europa.

Men så slo hviterusserne tilbake ved å skattlegge russernes oljeeksport.

Raffineritrøbbel
Analytikere har tidligere ment at utspillet trolig ikke vil påvirke oljeprisen, men at det kan lage kortsiktige problemer for raffineriene i blant annet Tyskland. Årsaken er at Russland daglig transporterer rundt en femtedel av sin oljeeksport, eller en million fat, gjennom Hviterussland. Mye av denne oljen fraktes til raffinerier i Tyskland og Polen.

Det internasjonale energibyrået IEA har sagt at de europeiske oljemarkedene vil håndtere leveransekuttene ettersom de har mer enn nok på lager.

Et fat nordsjøolje med levering i februar koster 56,26 dollar som er en oppgang på 1,11 prosent.

OECD har tidligere signalisert at de er svært bekymret for utviklingen i det statseide gasselskapet Gazprom.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser