Gå til sidens hovedinnhold

Vil revurdere Utlendingsnemnda

Regjeringen vil ha en ny gjennomgang av Utlendingsnemnda. En av årsakene er beslutningen om å returnere den blinde barnesoldaten Mussie til Etiopia.

En tilværelse som tigger er det eneste 23 år gamle Mussie Tewold Beyenne har å vente om han må dra tilbake til fødelandet. Den tidligere barnesoldaten mistet synet på grunn av en bombe.

Politikere fra flere partier har kalt avgjørelsen for både «uverdig» og «morbid». SVs Karin Andersen sier til Dagsavisen at Mussie-saken viser betydningen av en slik gjennomgang, blant annet for å klarlegge innholdet i begrepet «sterke menneskelige hensyn».

– Hvis ikke sterke menneskelige hensyn spiller inn her, så vet jeg ikke når de gjør det. Konsekvensen av å la han bli, er ikke annet enn å hjelpe en funksjonshemmet med å overleve, sier Andersen.

Mussies sak ble ikke behandlet i en fulltallig nemnd, men ble avgjort av nemndlederne uten at Mussie fikk avgi forklaring. Dette er ikke et enestående tilfelle. Bare én av fem saker som går til UNE blir behandlet i full nemnd.

– Poenget med ordningen var at den skulle ligne en domstol, men når sakene avgjøres av en nemndleder alene, ligner de mer på rene forvaltningssaker, sier Andersen.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær

Kommentarer til denne saken