Gå til sidens hovedinnhold

Vil rydde opp i harddisk-strid

Hvem har ansvaret for å rydde opp hvis harddisken din krasjer? Det forsøker bransjen å finne ut av.

For hva skal du egentlig gjøre dersom harddisken på datamaskinen din krasjer? Og hvem har ansvaret for å redde informasjonen på disken din?

Dette har vært et stridsspørsmål lenge, og like før jul gikk Forbrukerrådet ut med en uttalelse om at selgersiden må bære utgiftene for å redde kundenes data når harddisken krasjer.

Dette blir svært dyrt for selger, og IKT-Norge protesterte heftig.

Etterlyser prinsippdom
Ifølge Forbrukerportalen har nå partene innledet en dialog for å avklare selgersidens ansvar i slike tilfeller, og samarbeidet skal resultere i en klarering i forhold til forbrukerens rettigheter og selgers plikter.

- Det er viktig at forbrukeren gis nødvendig informasjon i kjøpsprosessen av slike produkter, og at informasjonen er så enkel og lettfattelig som mulig, sier seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet.

Forbrukermyndighetene og IKT-bransjen er enige om at denne problemstillingen må prøves for retten. For spørsmålet er nemlig ikke løst av verken Forbrukertvistutvalget eller domstolene foreløpig, og partene er enige om at det er behov for en prinsippavgjørelse på dette punktet.

De regner med at en slik sak dukker opp snart

Selger plikter å informere tilstrekkelig
I utgangspunktet har selger ansvar for eventuelle følgeskader. Men bransjen mener at ansvaret på begrenses dersom kjøper har unnlatt å følge selgers anvisninger om å ta backup.

Selger plikter nemlig å informere kjøper om viktigheten av backup.

- Dette presiseres i forbrukerkjøpsloven. Selger skal gi opplysninger om forhold ved tingen eller dens bruk som han burde kjenne til, og selger må også gi nødvendige opplysninger om installering, montering, bruk, stell og oppbevaring, sier Waterhouse.

Etter forbrukerkjøpsloven regnes det å unnlate slik informasjon som en mangel.

LES FLERE FORBRUKERSAKER PÅ WWW.TV2HJELPERDEG.NO

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken