Gå til sidens hovedinnhold

Vil se hemmelige avtaler

Stolt-Nielsen krever å få hemmeligstemplede dokumenter fra amerikanske myndigheter.

Kjemikalietankrederiet Stolt-Nielsen har nå gått til retten får å få ut hemmelige avtaler det amerikanske justisdepartmentet har inngått i andre kartellsaker.

NA24 - din næringslivsavis

Bakgrunnen er at Stolt-Nielsen i forbindelse med den pågående kartellsaken med det amerikanske justisdepartementet ønsker å bringe på det rene hvorfor nettopp de fikk inndratt amnestiet.

Stolt-Nielsen er det første selskapet i det amerikanske justisdepartementets amnestiprogram for ulovlig kartellvirksomhet som har fått amnestiet trukket tilbake etter å ha lagt kortene på bordet.

Under reglene i USAs lov om fri informasjon har Stolt-Nielsen forlangt de konfidensielle dokumentene fra justisdepartementets omkring 100 andre kartellsaker hvor selskaper har inngått amnestiavtaler.

Ifølge bransjetidsskriftet for bedriftsadvokater, Corporate Counsel, så ønsker Stolt-Nielsen å få avdekket om andre selskaper har fått et spesifikt tidspunkt for når den ulovlige virksomheten måtte være avsluttet.

Justisdepartementet begrunner nemlig tilbaketrekningen av amnestiet med at Stolt-Nielsen skal ha fortsatt med kartellvirksomheten etter at de hadde sagt at denne hadde opphørt. Stolt-Nielsen hevder på sin side at virksomheten var opphørt nå amnestiavtalen først ble signert i januar 2003 og at avtalen heller ikke stipulerer noe spesifikt tidspunkt for når den måtte opphøre.

Stolt-Nielsens advokater har ikke villet bekrefte rettsprosessen de nå har satt i gang, men advokater nær saken bekrefter at rederiet ønsker å sammenligne tekstene fra andre amnestiavtaler.

Justisdepartementets talskvinne Gina Talamona sier til Corporate Counsel at de kun vil utlevere dokumentene ved en rettsordre.

Det er ventet at en beslutning om dokumentene kan blitt tatt av retten så tidlig som i februar i år. Dokumentasjonen vil være viktig i forhold til den videre rettsbehandlingen av tiltalen mot Stolt-Nielsen, hvor man i første omgang skal avgjøre lovligheten av justisdepartementets tilbaketrekning av amnestiet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis